Най-възбуждащите аромати за мъжете: шоколад, пица и телешко месо

Най-възбуждащите миризми за мъжете са шоколад, пица и телешко месо. Твърдението е на американският невролог д-р Алън Хирш, цитирана от The Courier Mail.

Когато мъжете усещат уханието на шоколад, се настройват романтично. То кара представителите на силния пол да оценяват показаните им на снимка жени като по-привлекателни.

В списъка на възбуждащите аромати са се оказали още източните подправки, поничките, пуканките, тиквеника или тиквения пай, женското биле.

Друго изследване на д-р Хирш е показало, че мъжете реагират по-активно на уханието на сладкиши с канела, отколкото на който и да било парфюм. Като цяло ароматът на хранителните продукти възбужда повече мъжете. Влияние обаче оказват и редица други фактори. Например мъжете, които често са правили секс месец преди тестовете, в по-голяма степен са се наслаждавали на мириса на ягоди, отколкото тези, които не са правили секс.

Комбинацията от аромати оказва още по-силно въздействие. Идеалното съчетание е микс от уханието на тиквеник или тиквен пай и лавандула /усилва с 40 процента възбудата при мъжете/. Нито един женски парфюм не може да засили възбудата с повече от 3 на сто. Най-голяма разлика в реакциите на мъжете и жените се наблюдава по отношение на печеното месо и черешите. При нея това са антисексуални миризми, а при него е обратното, те са източник на възбуда.

Като цяло мъжете и жените възприемат по различен начин ароматите. Представителките на нежния пол по-лесно се справят с тестовете за миризмите и са много по-чувствителни към отделните уханията. При тях се наблюдава повишена чувствителност към мускуса, който често е добавян към мъжките парфюми и одеколони. Сред разпространените съставки на дамските парфюми най-възбуждащо на мъжете действа лавандулата. Висок е "рейтингът" на момината сълза и ванилията. Истина е, че вторият привлича повече възрастните, а не младите.

Друго изследване, засягащо любими аромати, което обаче не е свързано с възбудата, е дало неочаквани резултати. Анкета сред 2000 души във Великобритания е показала, че за мъжете най-предпочитан е мирисът на бекон, а за жените - на изпрано бельо. Сред любимите са попаднали още уханията на прясно изпечен хляб, на току-що окосена трева, на шоколад, чай, кафе, нова книга, на огън.

Над 50 процента от анкетираните са свързвали любимите си аромати с приятни спомени. Една трета са отдавали предпочитания на уханията на детството. И нито един човек не е споменал парфюма като любима миризма. Очевидно съществува ясно изразена връзка между обонятелната система и центъра в мозъка, който отговаря за възбуждането и влечението, заключава изданието.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл