ВАС постанови отстранен ректор да доказва правен интерес

Върховният административен съд разпореди обявената за нелегитимен ректор на Стопанската академия "Д.А.Ценов" в Свищов проф. Теодора Димитрова да докаже правен интерес. Становището е по повод жалбата на 35-годишната професорка срещу заповедта на образователния министър проф. Тодор Танев за отстраняването и от поста. Според магистратите само при това условие, претенцията и може да бъде разгледана.

От определение от 3 юли върховната инстанция става ясно, че проф. Димитрова трябва да подготви доказателства за правния си интерес да оспорва министерската заповед в 20-дневен срок.

До магистратското решение се стига заради действия на служебния ректор на Академията проф. Иван Върбанов. След издаването на заповедта на проф. Тодор Танев проф.Върбанов издава свой акт, с който отменя решението на Общото събрание на Академията от 28 май, което прогласи проф. Димитрова за ректор.

Междувременно в Административния съд във Велико Търново е образувано дело по жалба на председателя на Общото събрание проф. Данаил Врачовски за отстраняването и. Казусът ще се гледа този месец.

Преди броени дни ВАС отхвърли друг протест на проф. Теодора Димитрова. Тя обжалва предаврителното изпълнение на министерската заповед за отстраняването и. Магистратите обаче не уважиха искането с мотив, че дори да го одобрят, това не би помогнало да се реши ректорският спор в стопанската академия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право