Полски клуб с интерес към Миланов

На 20 юни 2018 да почерпят

Заев заплаши с импийчмънт президента Георге Иванов

СЗО реши: Транссексуалността не е умствено заболяване

Орбан плаши с нова европартия Вземете пример от нас с Австрия, съветва унгарският премиер

Тръмп не спазил обещанието да звънне на Ким в неделя

400 килограма канабис са открити в български камион във Франция

Министър иска да преброи ромите в Италия Хор от критики посрещна инициативата на МВР шефа Матео Салвини

Тръмп: За да се справим с мигрантите, трябва да отнемаме децата им

Шут в задника за най-красивата метеороложка

Русия ще въведе допълнителни вносни мита за стоките от САЩ

Кравата Пенка се връща в стадото си, чака гости от Европарламента

Парагваец се появи на собственото си погребение

Македонският парламент ще приеме договора с Гърция по съкратената процедура

Пуснаха срещу подпис от ареста 25-годишният кмет на Войнягово

Рис засечен в Рила! Дебнат го с 15 фотокапана

“С 98% сигурност можем да кажем, че територията на Национален парк Рила е обитавана от рис, хищен бозайник от семейство Котки”. Това обяви на базата на открити следи доц. д-р Васил Попов , който участва в проекта за актуализирането на плана за управление на парк Рила. Докато екипът му правел теренни проучвания, се натъкнали на следи от рис. Но никой не го е виждал до сега.

Според екипа в парка са налице благоприятни условия за съществуването на риса.

Теренните проучвания ще продължат, докато хищният бозайник бъде наистина констатиран на територията на парка и сниман .

Над 160 експерти на ДЗЗД “Рила консултанти”, изпълнители на проекта “Актуализиране на план за управление на Национален парк Рила”, са ангажирани с обхождането и теренните изследвания в парка. Заложени са 15 фотокапана, които се преместват на различни локации, така че да бъдат регистрирани максимален брой видове.

Към момента са заснети дива коза, мечка, сърна, лисица, язовец, белка.

Актуализацията на плана за управление за следващите 10 години за първи път ще регистрира местообитания на територията на парка, както и лишеи, които до момента не са били проучвани, морени на над 23 500 години, реалните измерения на останките от т.нар. Кайзеров път, построен по времето на цар Фердинанд. Ще бъде изготвена геоморфоложка карта и детайлна карта с регистрираните животински видове.

В Кресненското дефиле пък прирородозащитниците констатираха, че двойка белоглави лешояди са се задържали у нас и са създали потомоство. Гнездото обаче се случи точно в района на голямото каменно свлачище в началото на дефилето. Там бе струпана тежка техника и багери за обрушването му. Заради гнездото обаче работата на фирмата бе спряна цял месец, за да се пази тишина за новото потомство на лешояда.

Досега лешоядите бяха заселвани в клетки в адаптационен център край с. Ракитна, община Симитли, но след като бяха пускани на свобода, отлитаха към съседните страни. Този път обаче една двойка е останала в района и създава потомство което е знак, че природата се съживява и възстановява, казаха природозащитници.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.