Търновци искат обезщетения от БНБ заради фалита на КТБ

Вложители от Велико Търново искат обезщетения от Българска народна банка заради фалита на Корпоративна търговска банка. Административният съд в старата столица заседава по дела по искове за по около 7000 лв. от клиенти на КТБ. Те са категорични, че заради кризата с финансовата институция, имат право на обезщетение от БНБ.

Пред съда вложителите изтъкнали, че Централната банка бездействала по решаването на проблемите.Потърпевшите са категорични, че отнемането на лиценза на КТБ е закъсняло с няколко месеца. БНБ извърши това действие на 6 ноември миналата година, но в жалбите е посочено, че реалният срок бил още на 8 юли 2014 г. Изплащането на гарантирането влогове от КТБ стартирало не на 4 август, а едва на 3 декември миналата година.

Магистратите обаче не са уважили нито един от исковете. "Не е редно да се търси възмездие по Закона за отговорността на държавата за вреди, а по специалния ред, предвиден в Закона за кредитните институции. За това обаче делата са граждански, а не админситративноправни", пише в решението на Административния съд.

Затова всички искове са прехвърлени в Районен съд София.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес