Заведения пак искат по-ниски тротоарни такси

Таксата тротоарно право, която плащат барове и кръчми за разполагане на маси на открито във Варна, да бъде намалена с 40%. За това настоява местната структура на Сдружението на заведенията в България, обяви председателят Марин Сотиров. Подобно искане браншовиците имаха и миналото лято. Сега ще го внесат в общинския съвет, който може да вземе подобно решение.

“В центъра таксата е 22,40 лв. на квадратен метър. Сметките сочат, че понякога тротоарното право излиза по-скъпо от месечния наем”, поясни той.

Членове на сдружението искат и компенсации за проточилия се ремонт на центъра, заради който са претърпели сериозни загуби. “Някои колеги обмисляха да съдят общината за пропуснати ползи, но добрият тон надделя. Затова смятаме, че е редно ощетените от ремонтите заведения да бъдат освободени от такса за месец или два”, каза още Сотиров.

В кметството обмислят идеята за компенсации, но паралелно с това настояват кръчмарите да спазят гласуваното през февруари от местния парламент решение тенти, чадъри и сенници да са оцветени само в сиво и бяло. “Това изискване масово не се спазва, а контролът по райони засега не е на ниво”, коментира кметът Иван Портних. Според него таксите за тротоарно право във Варна са двойно по-ниски, отколкото в София, Пловдив и Бургас.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони