Съд вдигна ръце от питбули убийци

Общината и Областната дирекция по храните /ОБДХ/ да решат съдбата на питбули убийци в Русе. Това постанови окръжният съд, като отмени решението на районните магистрати кучетата да се отнемат в полза на държавата и да се умъртвят. На 29 март м.г. Цезар и Клеопатра разкъсаха до смърт Димитра Георгева /6 г./ в русенското село Червена вода.

Окръжният съд не може да се произнесе какво да се прави с животните, тъй като престъплението не е умишлено, а е извършено по непредпазливост, е становището на магистратите. Те потвърдиха присъдата от 1,8 г. затвор условно с 4-годишен изпитателен срок и 500 лв. глоба на собственика на питбулите Пресиян Костадинов /26 г./. Леля му Анелия Коева, която също не положила достатъчно грижи за Цезар и Клеопатра, е с 1,4 г. затвор условно с 3-годишен изпитателен срок и 300 лв. глоба.

Двамата синове на починалата старица настояваха като граждански ищци да получат от 12 000 до 100 000 лв. обезщетения за преживените мъки и страдания след кончината на майка им. Те ще търсят справедливост по ново дело.

Трагичният инцидент се разиграва, когато песовете прескачат оградата и нападат бабата. Старицата отивала при съседи, но виковете и ударите й по заключената входна врата изнервила животните. Стопанинът им бил на лекции във Велико Търново и ги оставил на леля си. Въпреки усилията на лекари в МБАЛ - Русе, баба Димитра почива са броени дни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право