Трус в кабинета заради съдебната реформа

Реформаторският блок (РБ) заплаши с правителствена криза при провал на съдебната реформа. Десните заявиха, че ще оттеглят подкрепата си за вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин, ако АБВ гласува против промените в конституцията.

Във вторник на комисия депутатите на Георги Първанов заедно с опозицията от БСП и ДПС гласуваха против ремонта на основния закон. До две седмици се очаква в пленарната зала да влязат на второ четене промените в Кодекса за социално осигуряване, с които се прокарва пенсионната реформа. За приемането им Калфин ще очаква подкрепата на десните.

“За България съдебната реформа, в случая конституционната, е това, което е за Гърция финансовата стабилност - ясен критерий дали ще бъдем същинска част от ЕС или безгласна периферия, провинция, каквато сме в момента”, обяви съпредседателят на РБ Радан Кънев в парламента. На въпрос дали десните ще излязат от кабинета, ако предложенията на правосъдния министър Христо Иванов не минат, Кънев обясни, че трябва да се изчака гласуването в залата.

Вицепремиерката Меглена Кунева заяви, че РБ ще бъдат непримирими към АБВ.

По-късно Иванов дойде в парламента, за да договаря подкрепа на БСП за ремонта на конституцията, но червените отново заявиха, че няма да гласуват “за”. Според десните това било шанс за БСП да вдигнат подкрепата си, но те отказвали.

Запитан дали ще подаде оставка, ако съдебната реформа се провали, Иванов отвърна, че ще направи всичко възможно промените в конституцията да станат факт.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика