Местан видя сценарий за еднопартийна власт

Лидерът на ДПС Лютви Местан съзря сценарий за въвеждане на еднопартийно управление у нас в рефрендума, иницииран от президента Росен Плевнелиев. Един от въпросите е дали част от народните представители да се избират мажоритарно.

От парламентарната трибуна Местан пресметна, че в момента спечелилата 40% от гласовете на избирателите партия би имала 94 депутати, което предполага коалиционно управление. При смесена система, в която дори само 1/3 от депутатите да бъдат избирани мажоритарно, тази партия би имала 75 от 80 мажоритарни мандата и 64 пропорционални, или общо 139 депутати.

“Еднопартийните управления у нас се израждат в авторитарни. Тогава МВР може да се окаже не само лицето, ами и душата на съвременната българска държава”, заключи Местан.

Изказването му бе в подкрепа на искането на ДПС за отлагане на промените в закона за референдумите, които по думите му били правени заради допитването по изборни въпроси наесен. Текстовете предвиждат намаляване прага на валидност на допитванията. Сега по закон референдум е валиден, ако в него са участвали поне толкова души, колкото в последните парламентарни избори и 50% + 1 са гласували с “да”. ГЕРБ предлагат намаляване на прага, а когато допитването е заедно с някакъв вид избори - за праг да се смята активността на тези избори. С няколко процедурни хватки ГЕРБ гласуваха с ДПС за отлагане на законопроекта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика