Русия с вето за Сребреница

Русия наложи вето на резолюция на ООН, признаваща клането в Сребреница за геноцид, предаде АФП.

Други 4 държави от 15-членния Съвет за сигурност на ООН - Ангола, Китай, Нигерия и Венецуела, се въздържаха на гласуването.

Резолюцията бе предложена от Великобритания. Преди вота руският външен министър Сергей Лавров я определи като издържана в абсолютно антисръбски тон и предупреди, че ако бъде приета, ще предизвика допълнителни междуетнически търкания на Балканите.

8000 мюсюлмани - мъже и момчета, са избити от сръбските сили в босненския град след превземането му на 10 юли 1995 г. Макар да призна за престъпленията и да поднесе извинения за тях, Белград отказва да назове случилото се геноцид.

Вчера няколко хиляди души потеглиха на 105-километров марш по стъпките на 15 000 мюсюлмани, опитали да избягат пеша от сръбските сили преди падането на Сребреница. Но "маршът на мира" се движи в обратна посока - потегли от селцето Незук, недалеч от Тузла, където навремето намират убежище бежанците, за да стигне след три дни до Сребреница, където в събота ще се състои церемония в памет на 20-ата годишнина от клането.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия