Пътник е ранен след удар на кола в стълбище

Канцлерът на Австрия отложи посещението си у нас по здравословни причини

В оставащите дни от месец февруари се очаква застудяване

Учени: Слабите хора и въздържателите умират по-рано Две чаши кафе на ден удължават живота

Агенция АФИС: ГЕРБ събира подкрепата на 26% от населението, БСП – 22,4%

Димитър Маргаритов, КЗП: Социалните мрежи трябва да спазват правилата за защита на потребителите при търговията онлайн

Главният прокурор Сотир Цацаров заминава за Великобритания  

Музей „Етър” в Габрово показва уникални гравирани медни съдове

Арх. Борислав Игнатов: Електронизацията на разрешителните за строеж ще улесни гражданите и общините

Турските власти разпоредиха арест на 170 военни заради преврата

Комисия възпитава с безплатно кино в Шумен Зрителите ще разговарят с Ники Илиев и Орлин Павлов

Каракачанов отговори на Радев: Модернизацията на армията не е прекратена

Боряна Калейн: Не съм тръгвала с идеята за медали

Цветан Цветанов: Президентът изглежда притеснен

Трус с магнитуд 4,3 по Рихтер е регистриран на гръцкия остров Алонисос

„841 гласа за хепатит C“ в подкрепа на българите, които болестта убива всяка година

Легендарният вокалист на „Юрая Хийп“ Джон Лоутън посвети песен на пациентите с хепатит С у нас

На 2 юли 2015 г. беше даден старт на кампанията „841 гласа за хепатит С“. Инициативата, организирана от сдруженията за борба с хепатита „Хепасист” и „ХепАктив“, цели да алармира обществото, че по данни на Световната здравна организация 841 българи умират всяка година от коварното заболяване. Кампанията се организира в унисон с глобалните инициативи за отбелязване на Световния ден за борба с хепатита – 28 юли, и цели да покаже, че ранната диагностика и навременното лечение могат да променят тази статистика.

По време на събитието сдруженията припомниха, че съществува списък от пациенти, които са в много тежко състояние и не могат да бъдат лекувани с терапиите, които към този момент се заплащат от държавата. Единствената им алтернатива са нови лекарства, които все още не се реимбурсират от НЗОК. Още през март гастроентерологичните дружества са подали списък с пациенти в тежко състояние, но до момента не е взето решение дали ще им се осигури терапията преди официалната реимбурсация. Още тогава лекарите алармираха, че докато се одобри реимбурсацията за някои от пациентите вече може да е твърде късно.

Лице на кампанията „841 гласа за хепатит С“ стана популярният рок музикант от „Юрая Хийп“ – Джон Лоутън. По-рано тази година той и д-р Милен Врабевски посветиха песента Happiness на болните от хепатит С в България. За началото на кампанията Ваня Щерева създаде нов видеоклип на песента, който разказва историята на пациент, болен от хепатит С. „Случвало се е да подкрепям множество благотворителни каузи в живота си, така че аз наистина вярвам, че е важно да се насърчи широката общественост към социална ангажираност и превенция по отношение на сериозните проблеми, каквото е и разпространението на хепатит С. Във Великобритания е направено много за повишаване на осведомеността по въпросите на превенцията и медицинското изследване. За мен е чест да подкрепя кампанията и да допринеса възможно най-голям брой хора да научат какви необратими последствия може да причини тази болест, наричана „тихият убиец“. Заедно можем да върнем здравето и усмивките на повече хора“ – сподели Джон Лоутън.

На събитието беше представен и видеоклип с участието на Орлин Хинков – пациент, излекуван от коварното заболяване, който споделя: „В началото, когато започвах да свиквам с мисълта, че съм носител на хепатит С, не вярвах, че това нещо може да се случи на мен. Голямата промяна започна в началото на 2015 г., когато започнах да пия новите лекарства, които трябваше да премахнат вируса на хепатита – според мнението на лекарите. Когато излязоха първите резултати и разбрах, че вирусът на хепатит С вече е минало, се зарадвах много и си казах, че е имало смисъл да вярвам!“

Какво трябва да знаем за хепатит С

Хепатит С е вирус, който живее в черния дроб и се предава по кръвен път. Над 160 милиона души в света са заразени с хепатит С.

4 пъти повече са болните от хепатит С, отколкото от СПИН и много повече хора умират от хепатит С, отколкото от СПИН. Парадоксално е, че въпреки големия брой заразени хора все още обществото не е достатъчно добре информирано за това сериозно заболяване. Миналата година у нас се проведе национално представително проучване на GfK, което показа, че 90% от българите не знаят какво заболяване е хепатит.

В България около 110 000 души са заразени с вируса, но само 3% от тях се лекуват. Недиагностицирането и нелекуването на болните от хепатит С костват огромни средства на обществото: под формата на директни разходи за лечението на цироза или рак на черния дроб, за трансплантации и лечение на усложнения и индиректни – от загубата на работоспособност.

* Данните са приблизителни за страната, тъй като липсва регистър на страдащите от вирусни хепатити.

Лечение на хепатит С има, но кога ще достигне до българските пациенти не е ясно

Още през януари тази година иновативно безинтерфероново лечение за хроничен хепатит С получи разрешение за употреба от Европейската комисия. Новата терапия постига успеваемост при 95-100% от пациентите с хепатит С. Одобрението на лечението в Европа бе извършено по ускорена процедура, която се прилага само за лекарствени продукти от огромен интерес за общественото здраве.

След одобрението на Европейската агенция за лекарствата в страните от ЕС се задвижват съответните национални процедури за национална подкрепа на революционната нова безинтерферонова терапия. У нас, чисто процедурно, тя би могла да бъде включена в позитивния лекарствен списък и да стане достъпна за нуждаещите не по-рано от 2016 г. А има голям брой пациенти, за които чакането дотогава може да се окаже фатално.

Революционният метод атакува директно вируса на хепатит С, не въздейства върху имунната система, както при терапиите досега, дава надежда за лечение с по-малко нежелани лекарствени реакции. Той се определя като животоспасяващ за пациенти, които са в по-напреднал стадий на заболяването, както и за такива, които имат непоносимост към интерферон или поради наличие на друго съпътстващо заболяване не могат да се лекуват с досега наличните лекарства, обръщат внимание и българските специалисти. Уточняват, че сега осигуряваната у нас терапия за хепатит С не може да бъде прилагана конкретно при случаите с автоимунни заболявания, с цироза, при коинфектирани с ХИВ, както и при трансплантираните.

Новото лечение е изцяло перорално, не нарушава по никакъв начин ритъма и качеството на живот на пациентите, по-кратко е от всички други досега прилагани, продължава от 3 до 6 месеца.

Имаме възможност да елиминираме напълно вируса в световен мащаб. Дали това ще се случи обаче, зависи от политическата воля в различните страни, обърна внимание неотдавна Чарлз Гор, председател на Световния хепатитен алианс.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.