Иван Костов се обяснява в следствието

Бившият премиер Иван Костов даде показания по аферата КТБ вчера в следствения отдел на Софийската градска прокуратура.

Той бе разпитан по две досъдебни производства - за преференциалната лихва, предоставена му от Корпоративна търговска банка (КТБ), и за това как неговата Лаборатория за управление на риска е получавала пари от банката.

Някогашният син лидер покани наблюдаващите прокурори да излязат и да покажат такъв договор, след като твърдят, че съществува.

“Ако не могат да го покажат и ако такъв не съществува, да опровергаят тази клеветническа кампания, защото те са прокуратура не на някой, а на всички”, каза на излизане от столичното следствие Костов. Той добави, че има предвид наблюдаващите прокурори Гешев (Иван), Стоянов (Евгени) и Ганчева (Ирен), на които не е чул малките имена.

“25 години вкъщи един огромен плик е пълен с призовки за разкарване на мен и моето семейство по такива инициативи на прокуратурата”, допълни още Костов.
През май прокуратурата образува дело за умишлена безстопанственост срещу бившите квестори на КТБ Елена Костадинчева и Станислав Лютов, а премиерът Бойко Борисов призова държавното обвинение да изясни дали те са нарушили закона, като са се съгласили договори за депозит с преференциални лихви да бъдат преправени на такива със стандартни условия.

Костов тогава призна, че след поставянето на КТБ под специален надзор е развалил преференциалния си влог и е оставил парите си на такъв със стандартна лихва. “Имах влог от 155 000 лв. в КТБ. Договорът бе прекратен и съм понесъл банковата санкция. Тя е, че се изплаща 0,1% лихва. Прекратих го, защото банката престана да изпълнява условията по този договор, отменяйки лихвите и определяйки други лихви по време на специалния надзор”, обяви Костов и се оттегли към близката до следствието сграда на Нов български университет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право