Махнаха от работа четирима полицаи биячи от Първо РПУ (обзор)

Отстранени са от работа четирима полицаи биячи от Първо РПУ, участвали в бруталното задържане на момиче и момче в центъра на София на 19 декември м.г. Това се случи днес следобед, няколко часа след заседанието на Министерския съвет, на което премиерът Бойко Борисов нареди на вътрешния министър Румяна Бъчварова да уволни ченгетата, без да ги жали. Според него такива полицаи са по-лоши от разбойници на улицата, защото срещу тях не можеш да повикаш полицията на помощ.

В 13 ч днес шефът на СДВР Младен Маринов каза, че подчинените му от Първо РПУ не са отстранени от работа, тъй като все още се събират данни от дисциплинарна проверка. Малко по-късно обаче в СДВР дошли битите младежи Веселина Китова и Александър Грошанов. Двамата разказали пред самия Маринов и пред главния секретар на МВР Георги Костов, че са били бити и блъскани от униформените от Първо РПУ точно така, както се вижда на записа, излъчен по “Господари на ефира”.

В нощта на инцидента преди 7 месеца Китова и Грошанов подписали декларации в районното, че не искат медицинска помощ и че нямат претенции спрямо действията на полицаите. Общо шест ченгета са участвали в акцията в центъра на София, но две от тях не са се намесвали. Те само откарали младежите с патрулката.
По заповед на министър Бъчварова тече и втора проверка. Възложена е на Инспектората на МВР и е за цялостна оценка на работата на Първо софийско РПУ. По нея ще бъдат разпитани и предишният шеф на районното Даниел Пашов, и заместникът му Никола Панчев, които от тази пролет са началници на Областната дирекция на МВР във Варна.

От полицията отказваха да съобщят имената на ченгетата биячи, тъй като проверките продължавали. Уточнено бе само, че и четиримата не са нито новобранци, нито с много години служба и би следвало да имат достатъчно опит, за да не се стига до такива сцени.

Бойко Борисов към Румяна Бъчварова: Уволняваш без коментар!

(Из стенограмата от заседанието на МС на 8 юли)

- Четирима души арестуват момиче, което е, доколкото разбрах, е пило. Четирима души. И искат подкрепление. Това означава, че във всички дирекции незабавно трябва да се проведат изпити, да се атестират, ако трябва, служителите за това как професионално се задържат нарушители на обществения ред.

- Когато вече е приведено в невъзможност да се съпротивлява даденото лице, това да му бъде правена инквизиция, да го бият, това са недопустими неща! И просто тук оправдания не трябва да има никой пред теб. Уволняваш, без изобщо да има коментар по тази тема.

- Гледах от времето, когато бяха и протестите. Без абсолютно да е нужно се проявява агресия към хора!

- Респектът от пагона идва от неговия професионален, но и морален образ на улицата. Това е.

- Тези хора не трябва дори да жалите за тях, те не са добри професионалисти. Гледах ги внимателно, ритат, блъскат, обиждат - в смисъл, нищо от този служител по-добро не можеш да извадиш в бъдеще. Чак ме беше срам да гледам как едно момиче пияно, четирима души го търкалят по земята да му сложат белезниците. Слагането на белезниците е за норматив. То не е да правиш операция, да чакаш да го хване упойката… Това е норматив!

- Въведете професионализъм. Който не става - да си отива. Въведете си (сигурно ги има, но сигурно не се спазват)… има критерии спортно-технически. Наричаше се навремето оперативно джудо и карате.

- Начинът, по който се прави, ни поставя в рядко неудобна ситуация да го коментираме. Ние коментираме тук, защото цялото правителство ни е срам, като ги гледаме.

Главният секретар на МВР Георги Костов: Аз предложих Даниел Пашов за шеф във Варна

“Предложението за Даниел Пашов е избор на професионалното ръководство, включително и на мен.” Така отговори на въпрос на “Труд” главният секретар на МВР Георги Костов. Той не отрече, че е знаел за проверка на Пашов като шеф на Първо РПУ и на заместника му Никола Панчев по друг случай от пролетта на миналата година, който е почти идентичен с прекомерната сила при задържането на двамата младежи. Тогава Пашов и Панчев са били предложени съответно за порицание и уволнение, но наказанията не били наложени. През април т.г. двамата бяха повишени и пратени да командват във Варна.
“При атестацията, с която старши комисар Даниел Пашов бе предложен и съответно зае поста в Областна дирекция във Варна, той не бе в срок на изтърпявано от него дисциплинарно наказание и бе с добри показатели на ръководената от него структура”, допълни Костов. Затова той призова сигналите срещу полицейско насилие да се подават навреме, а не след няколко месеца. При сегашните проверки в Първо РПУ Пашов и Панчев отново ще бъдат разпитвани и ако се окаже, че имат вина, ще бъдат наказани, обеща главсекът.

Записът на границата - отпреди 2 години

Записът, разпространен от сирийска агенция, на който се вижда как служители на МВР бият с палки бежанци на границата с Турция, е правен през 2013 г. Това обясни главният секретар на МВР Георги Костов. “След 2 години няма как да вземем отношение, още повече че не се виждат лицата на полицаите и е замъглен номерът на автомобила”, каза Костов. По-думите му през миналата есен и в началото на зимата не е засилен миграционният натиск, за какъвто говори броят на имигрантите, които се виждат на клипа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право