Европа готова за "Грекзит" при нов провал

Брюксел е готов с детайлен план за действие при сценария “Грекзит” - излизане на Гърция от еврозоната, ако до неделя няма споразумение за реформи срещу трета спасителна програма за страната.

Това заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер след срещата на лидерите на еврозоната в Брюксел късно във вторник. “Аз съм твърдо против, но няма да мога да го предотвратя, ако гръцкото правителство не си свърши работата”, предупреди той.

Лидерите си насрочиха нова среща в неделя и за първи път по темата “Гърция” поканиха и колегите си от еврочленките, които са извън еврозоната, включително България. Те препоръчаха на гръцкото правителство да кандидатства официално за помощ от Европейския механизъм за стабилност (ЕМС) и до утре сутринта да представи подробни писмени предложения за реформи.

Президентът на ЕС Доналд Туск заяви, че неделя е “абсолютният краен срок” Гърция да убеди кредиторите, че заслужава още заеми. В случай на провал той предупреди и за геополитически проблеми за Европа. Обръщайки се в Европарламента към гръцкия премиер Алексис Ципрас, Туск го посъветва да не разчита на Русия: “Търсете помощ от приятелите, а не от враговете си, особено когато те не са в състояние да ви помогнат.” Но се обърна задочно и към германската канцлерка Ангела Меркел: “Ако ще помагате на приятели, не ги унижавайте.”

Полякът обясни разширения формат на неделната среща: “Това е най-съдбовният момент в историята на ЕС, може да се наложи да обсъждаме хуманитарна помощ за Гърция.” А междувременно вицепремиерката Меглена Кунева каза в София, че трябва да искаме от ЕК допълнителна помощ за създаване на заетост при масово завръщане на работещи в Гърция българи заради кризата.

Меркел каза, че не е “прекалено оптимистична” за успех на преговорите с Атина. Тя отхвърли всякаква възможност за отписване на гръцки дълг, но допусна разсрочване на плащания и увеличаване на гратисния период за вноските. И даде надежда на гърците за спешно финансиране: “Ще го обсъдим, след като представят дългосрочни мерки.”

В ЕП Ципрас увери, че ще направи необходимото в неделя да има споразумение. Финансовият министър Евклид Цакалотос депозира вчера в ЕМС молба за 3-годишна спасителна програма, като не посочи от каква сума има нужда Гърция, но обеща още от понеделник да влязат в сила пенсионни и данъчни реформи. Подробният план щял да бъде представен днес на еврогрупата.

Френският премиер Манюел Валс заяви, че изхвърляне на Гърция от еврозоната ще е знак за “геостратегическа импотентност” на ЕС. “Не ни трябва такава геополитическа грешка”, каза и финансовият министър на САЩ Джак Лю след телефонен разговор на президента Барак Обама с Меркел.

ЕЦБ се плаши от гръцки размирици и хаос

СИРИЗА ПЛАЩА ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ БЕЗ ПАРАЛЕЛНА ВАЛУТА

Марио Драги държи банките на командно дишане до неделя

Опозиционната десница “Нова демокрация” обвини премиера Алексис Ципрас, че държи в неизвестност гърците за офертата си към кредиторите и поиска спешни дебати в парламента в Атина.

Пълен хаос и размирици по улиците ще погълнат Гърция, ако до лидерската среща на еврозоната в неделя не бъде избегната катастрофа, заяви заяви вчера гуверньорът на френската централна банка Кристиан Нойер.

Той предупреди, че ЕЦБ трудно ще позволи отварянето на гръцките трезори до тогава, защото те “моментално ще бъдат опразнени” от отчаяните гърци, които въобще не са сигурни дали премиерът Алексис Ципрас ще убеди международните кредитори да спасят за трети път страната от фалит.

Нойер е член на управителния съвет на ЕЦБ, който снощи се очакваше за пореден път да обсъжда евентуално отпускане на допълнителни милиарди евро по механизма за спешна ликвидна помощ на банките. Но решението бе предизвестено от съобщение на гръцки правителствен източник, който каза пред Ройтерс, че се готви указ за удължаване на банковата ваканция и капиталовия контрол вероятно до понеделник. Не стана ясно дали дневният лимит за теглене от банкоматите – по €60 на човек, ще бъде намален.

Късно във вторник германската канцлерка Ангела Меркел каза, че шефът на ЕЦБ Марио Драги ще направи необходимото да останат гръцките банки жизнеспособни до неделя.

Зам. финансовият министър Димитрис Мардас увери държавните служители и пенсионерите, че изплащането на заплатите и пенсиите им в понеделник ще е безпроблемно и отрече твърдения, че това ще стане с паралелна валута.

В гръцката хазна вчера постъпиха €1,6 млрд. от продажба на 6-месечни облигации с лихва 2,97%, като днес се очакват още €400 млн.

Германският Червен кръст изрази готовност да предостави медицинска и друга хуманитарна помощ на Гърция, която страда от дефицит на лекарства заради проблеми с разплащанията с вносителите.

Германците забравяли важен следвоенен урок

“Германците забравят добрия урок от следвоенната история с облекчаването на дълговете й”, писа в. “Ню Йорк таймс” и публикува архивен кадър от подписването през 1953 г. на Лондонското споразумение за външния дълг на Германия.

Преговорите се проточват половин година и са за неизплатени репарации след Първата световна и за кредити, получени след Втората световна война. Сред кредиторите, с които преговаря Западна Германия, са САЩ, повечето сегашни стари членки на ЕС, Швейцария, Иран и Югославия, но без страни от съветския блок.

Резултатът е свеждане на 32 млрд. марки дълг на 15 млрд. със срок за изплащане 30 години. Германия по-късно става “мотор” на ЕС заради клаузата вноските по заемите да се ограничават до 3% от приходите от износ. Това стимулира кредиторите да внасят възможно повече германски стоки.

След обединението си през 1990 г. Германия плаща още еквивалента на 239,4 млн. марки. Последната вноска - €69,9 млн., е от 3 октомври 2010 г.

Български експерти и работодатели:

Помощ за България от ЕЦБ - фантасмагория

Търговията ни с Гърция ще се срине драматично

Търговията между България и Гърция ще блокира, ако не се стигне до споразумение в последната минута на южната ни съседка с кредиторите й от еврозоната. Това ще е единственият отрицателен ефект за България при евентуалното напускане на Гърция на еврозоната, смятат икономисти и работодатели.

“Гърция вече практически е излязла от еврозоната. Просто в някакъв момент ще свършат парите в банкоматите, тя няма да има евро и няма да е част от еврозоната”, прогнозира пред “Труд” икономистът Георги Ангелов. По думите му това е сценарият, който вече се е случил на 99% и може да бъде спрян само ако се стигне до споразумение в последната минута. Ако това не се случи, търговията с Гърция ще се срине. “Причината е, че няма да има пари, а никой няма да иска да приеме някаква нова гръцка валута за международни плащания. Вносът и износът ни с Гърция вероятно ще се сринат драматично”, каза Ангелов. Според него изключение може да има само за електроенергия и други базови за Гърция стоки, които тя няма как да не внася.

Според изпълнителния председател на Българската стопанска камара Божидар Данев търговията ни с Гърция при всички положения ще претърпи удар. Дори да се стигне до споразумение с еврозоната, той не вярва в близките 30 дни банковата система в Гърция да започне да работи. “В момента, в който банките отворят, те веднага ще бъдат изправени пред проблеми с ликвидността. Всички спестители ще изтеглят парите в евро. Във всички случаи ще се стигне до блокиране на бизнеса между Гърция и България. Когато нямате банка, която да осигури разплащания, нямате търговия”, аргументира се Данев.

Евентуален положителен резултат при варианта “Грекзит” е част от туристите към Гърция да се отклонят към българските курорти, но според Данев повечето от тях ще се насочат към Испания или Турция.

Икономистът Емил Хърсев определи като “фантасмагория в три хода” информациите, че България може да получи помощ от ЕЦБ заради гръцката криза. Това означава гръцката държавна дългова криза да прерасне във фалит на всичките им банки, след което паниката да се разпростре и към техните дъщерни дружества, за да се стигне до намеса на ЕЦБ, обясни Хърсев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят