Учени: Трябва да има адаптирани млека за бебета от мъжки и женски пол

Съставът на адаптираните млека трябва да бъде различен за момчета и момичета, за да отразява разликите в кърмата, които се определят от пола на бебето, посочват изследователи, цитирани от The Guardian. Тестове на човешка кърма и кърма на маймуни показват, че нивата на мазнини, протеини, витамини, захари, минерали и хормони варират, но се наблюдава постоянна разлика в състава на млякото, произвеждано от тялото на майката за бебетата от женски и мъжки пол.

Съставът на млякото оказва директно влияние не само върху растежа на детето, но и върху поведението и темперамента му. Учените смятат, че кърмата отговаря на различните нужди на половете. Откритията предполагат, че адаптираните млека трябва да имат различни версии за момчета и момичета, които възпроизвеждат разликите, установени в кърмата.

“Имаме сериозна причина да сме скептични към адаптираните млека, които се произвеждат с еднакъв състав за всички”, отбелязва проф. Кати Хинде от Харвардския университет, цитиран от "Фокус". Опитите й са показали, че майчиното мляко за момчета съдържа 35 процента повече мазнини и протеини и този процент е дори по-голям при първороден син. Млякото за момичета е по-малко мазно, но съдържа повече калций, за да подпомогне растежа на скелета. В повечето случаи майките произвеждат повече мляко за бебетата от женски пол и по време на кърменето те получават същото количество мазнини като бебетата от мъжки пол.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят