Министър Желязков: На 9 май ще бъдат отворени офертите за концесия на летище София

Вучич: След 10 дни отваряме магистралата Белград-Скопие

Дъжд с пясък от Сахара валя у нас

Ким търси от Москва мир в Корея Лидерът на КНДР на първа визита в Русия (ИНФОГРАФИКА)

Лекарският съюз иска отпадане на лимитите за легла по клиники в Педиатрията

Съветът за сигурност на ООН може да обсъди раздаването на руски паспорти в Донбас

Косово постави под домашен арест 26 свои гражданки, репатрирани от Сирия

Тръмп: Търговските преговори с Китай вървят много добре

Разкриват паркинг с 500 места до Рилския манастир за Великден

Полицията влиза в 746 „къщи за гости” (обзор) Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди мащабна проверка на имоти и превозни средства, плащани от ЕС

Благодатният огън във Варна ще дойде от Румъния

Облагане при наемане на чужденци и ДДС при ремонт

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 25 април 2019

Зеленски призова за нови международни санкции срещу Русия

Голф влезе под автобус в столичния квартал „Надежда“

Около милион младежи страдат от Хикикомори в Япония (Видео)

Почти преди три години Йото Ониши е прекъснал всичките си контакти със семейство и приятели. Той почти никога не излиза от спалнята си в Токио, спи през деня и седи до късно през нощта, за да сърфира в интернет и чете манга. Единственото време, което той прекарва извън стаята си, е когато се храни – нещо, което той прави посред нощ, за да избягва контакта с други хора.
18-годишният Ониши страда от Хикикомори – един от най-големите здравни и социални проблеми, пред които е изправена Япония, съобщава ABC news.

Състоянието кара младите хора да се заключват в стаята си, понякога цели десетилетия, да гледат телевизия, да сърфират в мрежата и четат, избягвайки всякакви социални контакти и често прекъсвайки комуникациите със семейство и приятели.

Около един милион японци, предимно мъже между 15 и 20 години, страдат от Хикикомори, което означава „затваряне в себе си”. За семействата без спор това е болезнен проблем, но този феномен засяга сериозно и японската икономика. Болните от Хикикомори често са наричани „липсващият милион”.

Д-р Такахиро Като от Университета с Куушу е експерт, който се опитва да попречи на следващото поколение японци да „изчезнат”. „В западните общества, ако някой си седи у дома, на него му се казва да излезе навън. В Япония нещата не седят по този начин”, пояснява той. Повечето от работата и социалния живот в момента се извършва чрез мрежата, с помощта на технологиите, добавя докторът. „За феномена има и културни причини, силно изявено чувство на срам и емоционална зависимост към майката”, каза още експертът.

Японските младежи, често са скромни интроверти, със силно изразен срам, ако те не изпълнят очакванията на социалния натиск.

Япония преживя икономическа депресия през 90-те години на миналия век, когато добрите оценки в училище не означаваха постъпване в добър университет и добра работа, казва професор Анди Фърлонг от Университета в Глазгоу. Затова поколение японци бе изправено пред временна заетост, която бе съпроводена от стигма.

Според други, Хикикомори е следствие от американизацията, при която екстровертността се налага на онези, които са с по-скромен характер. Д-р Като казва, че причините и лечението на състоянието са силно неизвестни, но въпреки това, той полага усилия, за да попречи на „изчезването” на още едно поколение. По думите му, хората могат да оздравеят, ако комуникацията в семейството се подобри. Затова той призовава цялото семейство да ходи на психолог за консултиране. Колкото по-дълго хората седят в усамотени в стаите си, толкова по-трудно ще е те да бъдат изкарани от тях, предупреждава той.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.