Уикилийкс: Трима немски канцлери са подслушвани от САЩ

Освен настоящия канцлер на Германия Ангела Меркел, САЩ са шпионирали и нейните предшественици Герхард Шрьодер и Хелмут Кол, съобщава "Уикилийкс".

През годините телефонните разговори на 125 високопоставени немски чиновници са били подслушвани от Агенцията за национална сигурност на САЩ (АНС), като шпионирането било по "политически и икономически съображения".

56 от телефонните номера, подслушвани през последните 10 години, принадлежат на служители в канцлерството на Германия, доста от които се явяват хора от най-близкото обкръжение на Ангела Меркел.

Сред тях са съветниците и помощниците на фрау канцлерин, както и членовете на немските правителства през последното десетилетие. Открояват се имената на Роналд Пофалд, бивш шеф на кабинета на Меркел и федерален министър с особени поръчения, както и това на Петер Алтмайер, министър по околната среда и ядрената безопасност, уточнява БГНЕС.

По идентичен начин АНС е подслушвала телефонните разговори на последните трима президенти на Франция – настоящия Франсоа Оланд и неговите предшественици Никола Саркози и Жак Ширак. Обект на шпиониране са били и хората от близкото им обкръжение, както и други високопоставени държавни чиновници.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят