Миков: 600 000 гласа е целта на БСП за местните избори

На местните избори е важно БСП и левицата да увеличи представителството си. Ако на европейските избори сме имали над 400 000, на парламентарните - над 500 000 гласа подкрепа, смятам, че на местните избори е нормално да гоним цел - над 600 000 гласа, която ще посочи подкрепата на лявото представителство. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков пред bTV.

Той определи, че очакванията са левицата да има 70 кмета, над 1000 съветници, но много е важно колко гласа ще получи БСП лява България на тези избори. Важно е политическото представителство, защото най-добре отразява политическото доверие, подчерта Миков.

Заявих позиция за Ципрас, защото смятам, че всеки политик трябва да я има. Учуден съм, че нашите политици до този момент не са изразили такава, коментира Миков кризата в Гърция. Трябва да се каже, че когато се дават пари на Гърция те се дават върху огромни лихви. Всичко, което се случва, се изсипва върху гърба на данъкоплатеца. Реформи, реформи - това се превръща в свиване на социалните права на гражданите, за сметка на което се увеличават приходите на големите корпорации, смята левият лидер.

Гръцкият случай е сигнал за Европа - че трябва да бъде по-социална, че трябва да се обръща към социалната, а не към фискалната политика. Всеки се доказва с делата, а не с хвалбите и приказките. В момента има среда, в която се разбира, че България трябва да бъде подпомогната икономически. Страната ни губи от санкциите на Русия. Ако управляващите имат смелостта да заявят в Европа ясна позиция, би трябвало да има и по-голяма подкрепа за бежанската вълна, защото страната ни е буфер, подчерта партийният председател.

За КТБ той отново заяви, че най-много държавни средства бяха концентрирани в КТБ по времето на ГЕРБ. Имаше едно решение на служебния кабинет, което трябваше и ние да спазваме, за равномерно разпределение на държавните пари по банките. Нашата позиция е ясна - всичко на масата: фирми, физически лица, преференциални кредити, заяви Миков. Според него покрай КТБ се правят какви ли не внушения, в които се търси политическа изгода.

БСП е единствената нормална партия. В партиите - проекти, или в едноличните партии няма процеси подобни на тези в БСП на изказване на различно мнение, смята лидерът на БСП. Той не изключи предизборна среща с лидера на АБВ. Сигурно до края на сесията ще направим среща с Георги Първанов. Не бива да се отдава някакво знаково значение на подобна среща, заяви Миков.

За МВР виждам, че в последните дни се експонират грозните картини като някакъв контрапункт на протестите на полицаите. Имам усещането, че целенасочено се вадят неща. Питам се къде са били тези кадри досега. Действията на полицаите според него са грозни, имало е такива случаи по негово време. В широката публика е усещането, че това се вади сега като отговор на исканията на полицаите.

За управляващите Миков заяви, че "единствената спойка в тази коалиция е властта". "Все повече разломи се получават, все повече разграничаване от тази крайно дясна политика. Хората усещат - вдига се цената на тока, пенсионната възраст расте, здравеопазването става все по-недостъпно. Изведнъж коалиционните партньори започват да се дърпат и накрая ще излезе, че никой не носи отговорност. Предполагам, че накрая всички ще си измият ръцете с Борисов. Всички демонстрират възмущение. Това показва, че никой няма да поеме отговорност", каза Миков и добави, че местните избори по някакъв начин ще бъдат индикатор, определят дали гражданите одобряват тази политика.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини