Цацаров след разкритията на "Труд": Проверката в Министерство на правосъдието не е срещу министър Христо Иванов

Проверката в Министерство на правосъдието не е срещу министър Христо Иванов, а касае длъжностни лица от министерството. Това каза пред журналисти Главният прокурор Сотир Цацаров, преди редовното заседание на ВСС, по повод на извършваната проверка от Главна дирекция „Национална полиция“ - МВР в Министерство на правосъдието за престъпления по служба,  съобщава Фокус. Проверката бе започната след разкрития на вестник "Труд" за нарушения в Правосъдното министерство.

Цацаров коментира, че това не е първата проверка, правена по сигнал от преса, нито ще бъде последната. „Не трябва да се свързва с министъра, нито с идеите му за съдебната реформа”, категоричен бе Цацаров.

"Съдебната реформа е реформа. Добрите идеи се оборват с по-добри идеи, а лошите идеи се оборват с добри идеи, а не с прокурорска проверка. Едното няма нищо общо с другото", посочи Цацаров. По думите му, една прокурорска проверка не може да спре съдебната реформа и призова извършването ѝ да не бъде интерпретирано грешно. На въпрос, какво би трябвало да бъде решението на уравнението съдебна реформа, той отговори: "Аз не решавам уравнения като министър Иванов. Разбирам подтекста на въпроса, защото той твърди, че решаваме различни уравнения. Аз не решавам уравнения, а имам решения".

По повод публикация във вестник „Труд“ от 7 юли, озаглавена „Корупция в министерството на правосъдието“, Софийска градска прокуратура се самосезира и възложи на Главна дирекция „Национална полиция“ - МВР извършване на проверка в Министерство на правосъдието за престъпления по служба, сключване на явно неизгодни сделки и безстопанственост.

Ще бъдат проверени описаните в статията на вестник „Труд“ данни, касаещи договора между Министерство на правосъдието и „ПроАрм” ЕООД за „Абонаментно сервизно обслужване и профилактика на климатизатори”. Ще бъдат изискани всички документи по този договор и ще бъдат снети писмени обяснения от съответните длъжностни лица относно избора на изпълнител и проведената процедура.

В хода на проверката от Министерство на правосъдието ще бъде изискана цялата документация по всички провеждани обществени поръчки. Ще се установят длъжностните лица от Министерството на правосъдието, които са участвали в обществените поръчки, и от същите ще бъдат снети подробни писмени обяснения. Ще бъде установено дали е била уведомявана Агенцията за обществени поръчки, Сметната палата и АДФИ за възложените поръчки. Ще бъде отправено запитване до АДФИ дали обществени поръчки, възложени от Министерството на правосъдието, до настоящия момент са били обект на проверка. При наличие на констатации съответните писмени документи ще се приложат по преписката. Главна дирекция “Национална полиция“ следва да приключи проверката в 60-дневен срок.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини