Арестуваха бащата на изоставеното бебе в Пловдив

Министър Желязков: На 9 май ще бъдат отворени офертите за концесия на летище София

Вучич: След 10 дни отваряме магистралата Белград-Скопие

Дъжд с пясък от Сахара валя у нас

Ким търси от Москва мир в Корея Лидерът на КНДР на първа визита в Русия (ИНФОГРАФИКА)

Лекарският съюз иска отпадане на лимитите за легла по клиники в Педиатрията

Съветът за сигурност на ООН може да обсъди раздаването на руски паспорти в Донбас

Косово постави под домашен арест 26 свои гражданки, репатрирани от Сирия

Тръмп: Търговските преговори с Китай вървят много добре

Разкриват паркинг с 500 места до Рилския манастир за Великден

Полицията влиза в 746 „къщи за гости” (обзор) Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди мащабна проверка на имоти и превозни средства, плащани от ЕС

Благодатният огън във Варна ще дойде от Румъния

Облагане при наемане на чужденци и ДДС при ремонт

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 25 април 2019

Зеленски призова за нови международни санкции срещу Русия

Цацаров след разкритията на „Труд“: Проверката в Министерство на правосъдието не е срещу министър Христо Иванов

Проверката в Министерство на правосъдието не е срещу министър Христо Иванов, а касае длъжностни лица от министерството. Това каза пред журналисти Главният прокурор Сотир Цацаров, преди редовното заседание на ВСС, по повод на извършваната проверка от Главна дирекция „Национална полиция“ – МВР в Министерство на правосъдието за престъпления по служба,  съобщава Фокус. Проверката бе започната след разкрития на вестник „Труд“ за нарушения в Правосъдното министерство.

Цацаров коментира, че това не е първата проверка, правена по сигнал от преса, нито ще бъде последната. „Не трябва да се свързва с министъра, нито с идеите му за съдебната реформа”, категоричен бе Цацаров.

„Съдебната реформа е реформа. Добрите идеи се оборват с по-добри идеи, а лошите идеи се оборват с добри идеи, а не с прокурорска проверка. Едното няма нищо общо с другото“, посочи Цацаров. По думите му, една прокурорска проверка не може да спре съдебната реформа и призова извършването ѝ да не бъде интерпретирано грешно. На въпрос, какво би трябвало да бъде решението на уравнението съдебна реформа, той отговори: „Аз не решавам уравнения като министър Иванов. Разбирам подтекста на въпроса, защото той твърди, че решаваме различни уравнения. Аз не решавам уравнения, а имам решения“.

По повод публикация във вестник „Труд“ от 7 юли, озаглавена „Корупция в министерството на правосъдието“, Софийска градска прокуратура се самосезира и възложи на Главна дирекция „Национална полиция“ – МВР извършване на проверка в Министерство на правосъдието за престъпления по служба, сключване на явно неизгодни сделки и безстопанственост.

Ще бъдат проверени описаните в статията на вестник „Труд“ данни, касаещи договора между Министерство на правосъдието и „ПроАрм” ЕООД за „Абонаментно сервизно обслужване и профилактика на климатизатори”. Ще бъдат изискани всички документи по този договор и ще бъдат снети писмени обяснения от съответните длъжностни лица относно избора на изпълнител и проведената процедура.

В хода на проверката от Министерство на правосъдието ще бъде изискана цялата документация по всички провеждани обществени поръчки. Ще се установят длъжностните лица от Министерството на правосъдието, които са участвали в обществените поръчки, и от същите ще бъдат снети подробни писмени обяснения. Ще бъде установено дали е била уведомявана Агенцията за обществени поръчки, Сметната палата и АДФИ за възложените поръчки. Ще бъде отправено запитване до АДФИ дали обществени поръчки, възложени от Министерството на правосъдието, до настоящия момент са били обект на проверка. При наличие на констатации съответните писмени документи ще се приложат по преписката. Главна дирекция “Национална полиция“ следва да приключи проверката в 60-дневен срок.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.