Jaguar атакува германската тройка

ГЕОРГИ ЛУКАНОВ

ХЕ е най-достъпният модел на марката, но никак не е лош

Jaguar направи половинмилиардна инвестиция в чисто нов завод и смело пусна в битка с трите германски премиум марки най-евтиния си модел - XE. Английски алуминиев седан със задвижване на задните колела, изграден на изцяло нова патформа, предлагащ голямо разнообразие от двигатели, куп технологии и ектри. Тази кола тръгва с пълна газ под Ламанша, за да стигне обетованата германска земя, където конкуренти ще са BMW 3-а серия, Mercedes C-класа и Audi A4.

За да тестваме прелюбопитния автомобил, отидохме до школата на Владимир Илиев на пистата край Сапарева баня. Още при пристигането "професора в родното рали" с нетъпрение похвали колата, впечатлен от динамиката, лекотата и прецизността й на движение при ултра високи скорости. Не пропусна да отбележи и невероятния рев от двата ауспуха, като истинска наслада за ухото, и отличната видимост, която се разкрива от шофьорското място. Става въпрос за най-мощната версия XE-S с трилитров бензинов V6 двигател с мощност 340 конски сили.

Настина с тази най-брутална (засега!) модификация и на писта най-добре може да усетите качествата на този Jag. Впечатляващото ускорение от 5,1 секунди до 100 км/ч не ви плаши, защото на автомобила не му пука къде е стрелката на скоростомера, стабилен е и при скорости над 200 км/ч (задното предаване си е задно предаване). Спирачките са отлични, но най-впечатляващо е поведението на возилото при преминаване със слалом между конусите - там най-добре се усеща колко лека е колата, а в същото време е "стъпила" здраво на асфалта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили