Макрон пред Путин: Дълбоко вярвам, че историята и съдбата на Русия са в Европа

Матю Нимиц: Няма окончателно решение по спора за името на Македония

Кучето Ричи, което откри хероин за 12 млн. лв. Пратката пътувала от Турция за Белгия в ТИР, натоварен с чували теракол

И Зоран Заев беше при папа Франциск (ВИДЕО)

Рахой няма да свиква предсрочни парламентарни избори в Испания

Българин откупи картина за милиони и я върна у нас

25 лева за ден плаж в Гърция Копърки подбиват цените, возят без документи

Китай: От търговска война със САЩ няма да има печеливши

Вижте акцентите от броя на “Труд” в събота, 26 май 2018

Съдът остави в ареста шефа на КАТ-Благоевград, другият излезе срещу 7000 лева

Нинова в Галиче: Дайте пример на цяла България – изгонете мутрите от властта!

За втора вечер абитуриентите в Благоевград показаха стил и красота на червения килим

Певицата Емилия ранена в катастрофа Пострадал е и годеникът й Жорж Башур, а 19-годишният му син е в критично състояние

Каракачанов участва в тържеството за 142-та годишнина от епилога на Априлското въстание и гибелта на Бенковски

Папа Франциск израснал с българско кисело мляко Понтифът обеща, че скоро ще посети България по покана на премиера Борисов

Приеха поправките срещу изборния туризъм

Законови поправки срещу изборния туризъм приеха окончателно на второ четене народните представители, съобщи БГНЕС.

Приетите промени в Закона за гражданската регистрация целят да пресекат възможността за масово преселение на граждани към малки общини и регистрация на десетки граждани на един и същ адрес с цел участие в предстоящите местни избори.

Въвежда се ограничение броят на лицата, които могат да се регистрират на един адрес, да не може да надвишава двукратно броят на тези, които обичайно живеят в жилището. Ако става дума за близки роднини, законът разрешава трикратно надвишаване. Ако това изискване е нарушено, кметовете могат да отказват регистрация, както и да заличат вече направените такива.

В тридневен срок от влизането в сила на закона кметовете на общини или на райони издават заповед за определяне на комисия, която да извърши проверка за спазване на изискванията на извършените адресни регистрации за периода 01.07.2014 – 30.04.2015 година. В състава на комисията влизат служетиле от съответната общинска администрация, представители на съответната областна администрация, на териториалните структури на МВР и на ГРАО.

В случай, че кметът не издаде заповедта в срока, тя се издава от областния управител. Това предложение бе включено, тъй като според вносителите много често кметовете участват в схемата. От БСП обаче посочиха, че областните управители са политически лица, назначени от правителството и също не е добре да им се дават такива правомощия. Срокът за извършването на проверката е 1 месец.

След извършването на проверката в тридневен срок общината издава заповед за заличаване на регистрации, за които са установени нарушения. Включен бе и текст, според който лице, чиято адресна регистрация по постоянен адрес е заличена, е длъжно в едномесечен срок от уведомяването му да подмени личните си документи.

Народното събрание забрани и регистрацията по настоящ или постоянен адрес за повече от четири месеца в хотел, почивен дом и т.н. Според авторите на това предложение от Реформаторския блок изборният туризъм вече се е разпрострял в курортите.

Депутатите решиха още българите в чужбина да трябва да уведомяват общината по постоянен адрес за настоящия си адрес извън страната при промяната му. Според Мая Манолова подобна мярка ще реши проблема с т.нар. “мъртви души” в избирателните списъци.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.