"Газпром" разтрогна договора със строителя на "Южен поток" и "Турски поток"

Saipem SpA, голямата италианска компания, която трябваше да полага тръбите по дъното на Черно море за „Южен поток”, а след това и за „Турски поток” няма да получи поръчка за 2.2 милиарда долара, след като „Газпром” обяви официално, че разтрогва договора си с нея. Това съобщи „Блумбърг”.

От руската компания съобщиха, че решението е взето поради „невъзможност да се постигне споразумение с Турция по много работни и търговски въпроси, свързани с реализацията на проекта „Турски поток”.

Засега единствената тръба, която ще бъде положена, е за доставка на природен газ за турската държавна компания „Боташ” и тя ще е с капацитет от 32 милиарда м3, вместо предвижданите 64 милиарда м3.

Saipem SpA принадлежи на италианската компания Eni SpA и очакваше да започне работа от почти година. След обявяването на края на проекта „Южен поток” от Владимир Путин през декември 2014 година, тръбите трябваше да излязат от морето на турския бряг, но и това явно няма да бъде осъществено.

Все пак италианците не са съвсем на сухо, след като почти година получават компенсации в размер на милиони евро от руската страна поради забавянето на проектите.А и няма как в клаузите на договора да не са предвидени неустойки при едностранното му прекратяване. Какви ще са те, можем само да се досещаме, предвид огромната сума на поръчката.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят