Гърци спасяват парите си, плащайки данъците си

Въпреки че банките са затворени и има строги ограничения за достъпа до капитал, приходите на гръцкия бюджет са се увеличили за 10 дни с най-малко 1 милиард евро, съобщи в. "Катимерини".

Това ще помогне на правителството да посрещне предстоящите плащания на пенсии и заплати през юли.

Банковата блокада започна на 29 юни, но слуховете и публикациите на издания като "Файненшъл таймс" за планирано конфискуване на част от депозитите са накарали хиляди физически лица и фирми да се разплатят с данъчните. Причината е, че данъците така или иначе ще им бъдат търсени, но според тях ще трябва да ги плащат от вече намалели депозити.

Твърденията за "подстрижка" на банковите депозити бяха опровергани от финансовия министър Янис Варуфакис (той ги нарече "зловредни слухове"), председателката на банковата асоциация на Гърция Лука Кацели и от Европейската банкова асоциация.

Става дума за плащане на годишния данък върху доходите, ДДС и други такси и данъци. Те са превеждани както по електронен път, където няма ограничения, така и в брой. Освен това според "Катимерини" се забелязва засилено превеждане на заплати на служители и дори уреждане на задължения между партньори и плащане на доставчици.

Информация от банките показва, че между 29 юни и 8 юли общо 700 милиона евро са били преведени по електронен път към данъчните, а 300 милиона евро са внесени в брой в офисите на данъчната служба.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят