До 500 хил. лв. глоба за замърсяване на околната среда, предложи екоминистърът Ивелина Василева

Глоба до 500 хиляди лева за оператор, който умишлено или случайно допусне замърсяване на околната среда, както и при създаване на рискове за защитени видове и за човешкото здраве. Това предложение за законови изменения представи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева на брифинг в кулоарите на Народното събрание, предаде БГНЕС.

Причина за предложението на МОСВ е последният разлив на нефтени продукти на територията на "Лукойл Нефтохим Бургас. "Това, което се случи, е допускане на замърсяване на територия, която е в опасна близост със защитена зона и защитена местност", каза Василева.

Тя посочи, че с този разлив много ценни и защитени видове са били в заплаха, като е имало опасност разливът да засегне и Черно море. "Заради причинената вреда на оператора бе наложена максималната допустима глоба от 100 хиляди лева", каза тя. Случаят обаче е принудил екоминистерството да се замисли и да подготви законодателни промени, с които да се повиши нормата и санкциите, които могат да бъдат налагани при подобни случаи.

"МОСВ направи анализ на текущото законодателство и излезе с предложения за увеличаване на глобите при случайни и умишлени действия на оператори в случаите, когато се допусне замърсяване с опасни химични вещества", подчерта Василева и обясни, че предложението на министерството е глобите да се повишат от 100 на 500 хиляди лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини