Спасителите на Преслав с екипировка от Швейцария

Адвокатите на Йоан Матев искат да бъде преместен в Софийския затвор Съдът даде ход на делото за убийството на Георги Игнатов

Григор дал 14 проби миналата година

Съдът отказа да освоби предсрочно братоубиец

Обществената трапезария в Търново ще работи без прекъсване цяла година

Румен Радев удостои с висши държавни отличия дейци на образованието, науката и военномедицинското дело

Иво Прокопиев участва в „зелени“ проекти за 11.7 млн. лв. Броил врабчета, снимал орли, лобирал за промяна на екозакони

Бургаска учителка се нуждае спешно от кръв

Свлачище застрашава пешеходци и коли край Дебелец

ВСС прие оставката на Красимир Влахов

СГС даде ход на делото срещу Йоан Матев

Отиде си Георги Марков

Как един посланик застава зад истината Меглена Плугчиева оборва неверни публикации за България в “Нойе Цюрхер цайтунг”

Турски военни самолети са извършили 42 нарушения на гръцкото въздушно пространство

850 000 лева идват в Сливен за подкрепа на деца с увреждания и семействата им

Специалисти: Лили може да се е разболяла от ухапване на комар

Близките на 14-годишната Лили Христова от великотърновското село Самоводене, която разви автоимунно заболяване след ваксинация срещу човешки папилома вирус и почина в адски мъки в клиника във Ватикана, се съгласили да й поставят ваксината заради реклама. “Рекламира ни я личният ни лекар”, призна бабата на момичето Лилия Костадинова пред bTV.

Специалисти пък коментираха, че автоимунното заболяване може да е причинено от ухапване на насекомо, например комар.

„Съгласихме се, защото и приятелката й се ваксинира. Искахме да я предпазим от рак, а се случи нещо още по-лошо. Казахме си тогава да не сме по-умни от другите, които се ваксинират. Не ни е минавало през ума, че може да има такива усложнения“, заяви Лилия пред TV7. На въпроса дали веднага са започнали да излизат раните по главата на момичето, бабата отговори, че първото странно образувание се появило след втората инжекция. “Помислихме го за цирей. Цялата й глава стана в рани, а после не остана орган, който да не е увреден”, уточни тя.

Личният лекар на 14-годишната Лили Николай Кьорев, който е поставил ваксината, заяви, че до третата инжекция не се стигнало, защото момичето се разболяло.

„На шестия месец трябваше да е третата, но не се стигна до поставянето й. Бях поставил ваксина на една приятелка на Лили. Говорихме с бабата, а после с майката. Те се съгласиха. На 10 юни 2013-та беше първият прием. На 11 юли – вторият. След това Лили и майка й са заминали на море. Не бях виждал детето близо една година. Разбрах от бабата какво се е случило“, разказва д-р Кьорев.

Той призна, че през своята практика досега не е поставял много такива ваксини. „Три-четири са. Мислих да поставя и на моята малка дъщеря, но беше минала годините и не стана. Знам че много колеги си ваксинират децата. Много е трудно да се каже дали ваксината е отключила автоимунното заболяване, защото може това да стане при боледуване от вирусно заболяване, от замърсена раничка, от ухапване на насекомо. Всичко би могло да провокира имунитета, но е факт, че това е станало съвсем скоро от поставянето на ваксината. Ако има и други такива случаи, може да се говори за рецидив“, каза още лекарят.

Кметът на село Самоводене Николай Милаковски пък обеща да направи всичко възможно, за да може невинната душичка на Лили да намери покой. “Бог да я прости, ако има за какво да й прощава! Тя едва ли и един грях е сторила. Всичко, което трябва да се направи за отдаване на почит към тази невинна душичка по християнски образец, ще бъде извършено. Имате моето обещание“, заяви кметът.

Проф. Минко Сираков от УМБАЛ „Александровска“ заяви, че в случая при Лили се е отключило автоимунно заболяване. „То може да стане от всякакви неща – от ухапване на насекомо, от друго заболяване. Момичето очевидно е имало предразположение, т.е. било е назряло да се случи и е трябвало нещо да го отключи“, обясни професорът.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.