Ексшефът на ЕЦБ: Гръцкото правителство ще носи вината, ако страната напусне еврозоната

Гръцкото правителство ще носи вината, ако страната напусне еврозоната и изпадне в икономическа катастрофа, което ще нанесе и тежък удар върху европейския проект. Това заяви бившият ръководител на Европейската централна банка Жан-Клод Трише, цитиран от Ройтерс.

Гръцкото правителство поиска вчера тригодишен заем от спасителния фонд на Европейския механизъм за стабилност, а до края на седмицата трябва да представи новия си план за реформи пред европейските си партньори в опит да остане част от единната валута.

Жан-Клод Трише, който по време на мандата си начело на ЕЦБ подписа двата спасителни пакета за Гърция от 2010 и 2011 г., заяви, че европейските държави са демонстрирали желанието си да помогнат на страната, но сключването на споразумение зависи от Атина.

"Ако Гърция наистина иска споразумение, тя има пълната възможност да го постигне", заяви Трише в интервю за новинарската агенция. "Ако няма споразумение, решението ще е на Гърция", добавя той.

Според бившия ръководител на ЕЦБ напускането на еврозоната ще нанесе значителни щети на икономиката на Гърция.

"Ще бъде ужасна катастрофа за самия гръцки народ", посочва той. "Икономиката ще имплодира, ще има по-нататъшно, много голямо свиване на БВП, драматичен скок на безработицата и намаляване на жизнения стандарт."

Според Трише изходът на Гърция от еврозоната ще нанесе тежък удар върху европейския проект и ще увеличи геополитическия риск в период на нестабилност в съседните региони, например Близкия изток и Украйна.

"Освен геополитическия риск ще има и спад на доверието в Европа", посочва Трише. "Авторитетът и влиянието на Европа ще пострадат."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят