НДК привлича младите чрез дигитализирани културни пространства

Националният дворец на културата (НДК) предвижда идентифицирането и превръщането на определени места в иновативни дигитализирани културни пространства. Това стана ясно по време на публична дискусия в ПРЕСКЛУБ - НДК с участието на директора на Двореца Мирослав Боршош, мениджъра на парижкия културен център “Гаите Лирик” Оскар Барда и директора на Френския институт в България Гийом Робер.

“Тази история започна в Париж и като повечето такива истории, които почват там - тя е прекрасна”, обърна се Мирослав Боршош към учатниците и припомни събитията около представянето на НДК във френската столица. “Там попаднахме в много стара сграда със 150-годишна история, която е емблематична за Париж, с изключителната си история и се оказа мястото на френските младежи - едно от най-модерните и иновативни места за култура в Европа”, каза Боршош. По думите му той е бил впечатлен от екипа на центъра, разработил нещо много специално - специфични публики. Според Боршош “младите хора живеят в реалност, която е чужда на класическата култура и представи. Отдавна не живеят в географски понятия, тъй като техният свят е над тези неща - изключително специфичен и иновативен, а начинът, по който възприемат света, е един прекрасен модел. “Тяхната оценка за “добро” и “лошо” не минава през закостенели понятия - те искат да се забавляват, те са любознателни и ако ние намираме форми да ситуираме тяхната енергия в Двореца, аз ще се радвам, категоричен беше Боршош.

Той благодари на Оскар Барда и на Гийом Робер от Френския институт в България за помощта и заявеното сътрудничество в превръщането на Двореца във все по-атрактивно място за младите.

“Посетихме “Гаите Лирик” в средата на април, а сега, в началото на юли, светкавично се развива цял проект. За нас е голямо удоволствие да посрещнем Оскар Барда, който дойде в НДК по покана на Мирослав Боршош, да огледа и идентифицира първите пространства, в които може да се случи дигиталният център”, каза директорът на Френския културен институт Гийом Робер. Той припомни историята на сътрудничеството с НДК през последните месеци и видоко оцени новата визия, подхода и маниера за правене на култура в НДК. Той изрази надежда, че тази първа мисия на “Гаите Лирик” ще бъде последвана от друга и това ще е началото на едно успешно бъдещо сътрудничество, тъй като българската публика е готова за различен културен подход.

Специалният гост на дискусията Оскар Барда представи дейностите на “Гаите Лирик”, обясни принципите, по които се формира културното съдържание, формулата за откриване на иновативни проекти, начините за селектиране и привличане на различни публики. Той акцентира върху онлайн присъствието като основна предпоставка за формиране на идентичността, която “Гаите Лирик” представя на младите хора.

“Нашата цел не е да пресъздаваме неща, а да създадем нещо ново, интерактивно и полезно за публиката. Забавлявайки се, ние всъщност правим нещо полезно за младите – предоставяме срeдата, в която те живеят. В “Гаите Лирик” има обособени пространства за видеоигри, уъркшопи, концерти, нестандартни експозиции и литературни прояви.

Екипът, с който разполага дигиталният център зависи в голяма степен от конкретния проект, по който се работи - от 50 до двойно повече хора, като в него са включени, освен утвърдени специалисти в гейминдустрията, така и професионални куратори, журналисти и др. Центърът съществува от 5 години, като се опитва да бъде своеобразна лаборатория, където с участието на посетителите се тестват нови идеи за правене на изкуство. А целта е да се достигне до все по-голяма аудитория.

Повече за “Гаите Лирик”

Срещайки на едно място творчеството и иновативните решения, в “Гаите Лирик” се раждат нови жанрове и форми на култура, и изкуство. Публиката, към която се насочват първоначално, e на възраст между 15 и 35 години т.е. по-скоро младежка, която посещава кино, театър, изложби на съвременното изкуство и музеи, но в същото време - силно чувствителна към новите технологии и “лакома” за авангардни културни продукти. Днес в “Гаите Лирик” възрастовата граница е силно увеличена и обхваща три поколения. От самото начало на съществуването си през 2011 г., “Гаите Лирик” създава голяма мрежа от партньорства, приемайки с отворени врати всички, заинтересовани от бъдещето, предприемачи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини