Изоставените в Испания български ученици стигнаха до хотела си

Ситуацията с българските ученици, които бяха изоставени от туроператор по време на екскурзия в Испания, вече е овладяна и учениците се настаняват в хотела, посочен в договора на „Гъливер Травъл”. Това съобщи пред Дарик председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

Той посочи, че най-вероятно вината за провалената екскурзия носи българската туристическа фирма, която е забавила плащане към испанските си партньори.

По думите на Маргаритов до края на днешния ден или утре сутринта се очаква да излезе и резултатът от проверката на комисията по случая.

Според Димитър Маргаритов ситуацията вече е овладяна, а плащането от българската туристическа фирма към испанския партньор вече е извършено:

„Вече се е нормализирало положението, но следим обстановката изкъсо. В момента имаме екип, който е в офиса на туроператора. Целта беше да установим дали вече са предприети конкретни действия, защото имахме информация, че имало проблем с настаняването в хотел. Това, което за момента знаем, е, че действително е било извършено плащане – макар и може би със закъснение, от туроператора към неговия испански контрагент и вече нямаме проблем с настаняването в хотела и съответно – с осъществяването на пътуването. Но това, което ще установим тепърва – колегите преглеждат документите – е дали има съвпадение между това, което е първоначално анонсирано и включено в пакета, и това, което на място се е предоставило като конкретна услуга и условия”.

Маргаритов обясни, че според него вина за неуредиците най-вероятно носи българският туроператор:

„Без това да бъде някаква присъда, но от първоначалните данни, които имаме, очевидно става въпрос за забавено плащане от страна на българския туроператор към неговите партньори. По-скоро това е причинило този временен, за радост, дискомфорт”.

Димитър Маргаритов уточни, че проверката на КЗП ще установи със сигурност кой носи отговорност за провала на екскурзията. Очаква се резултат от нея да има по-късно днес или утре сутринта.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.