Андрей Слабаков: Няма да допусна в ЕП да се гласуват закони, които са антибългарски

Антон Кисе: Зеленски обра протестния вот на украинците

1900 коня в най-бързия електрически автомобил Четири двигателя изстрелват Pininfarina Battista за 12 секунди от 0 до 300 км/ч

Избирателите нямат воля за реформи в администрацията Няколко идеи за подобряване на средата за бизнес у нас

Продадоха пианото на Джон Ленън за над 500 хиляди долара

Полина Карастоянова: Нобходима е реклама на България в българските и международни медии

Община Шумен приема на работа още 16 души с увреждания

Как да надвием пролетната умора с правилните храни Повече вода и екзотични храни и подправки помагат

Автомобил „Тесла“ се самовзриви на паркинг в Китай (ВИДЕО)

Министър Порожанов: Проверени са над 17% от всички къщи за гости

Иво Христов: Корнелия Нинова ми предложи място в листата на БСП още през декември

Защо дядо си хванал млада красавица?

Jetta дебютира като нова марка в Китай На изложението в Шанхай бе показан SUV модел с означение Jetta VS5

В БСП победиха малцинствата Соросоидството е присъщо на българските евродепутати поради малцинствения си за партиите им произход

Ангел Джамбазки: „Ишиас политиката“ в Брюксел разпалва антиевропейските настроения

Министър Христо Иванов обсъжда хода на съдебната реформа с генералния секретар на ЕК Катрин Дей

За България е изключително важно да извърши организационните промени както по отношение на Висшия съдебен съвет, така и по отношение на изграждането на новия организационен модел на прокуратурата, предвиден в стратегията за съдебна реформа, съобщават от министерството на правосъдието.

Само така ще се постигнат резултати, които са адекватни на заложените цели в тази стратегия. Това е общата позиция на участниците в днешната среща между министъра на правосъдието Христо Иванов и генералния секретар на Европейската комисия (ЕК) Катрин Дей. Основна тема на разговора е развитието на съдебната реформа в България. Г-жа Катрин Дей е проявила интерес към политическата подкрепа за конституционните промени, промените в Закона за съдебната власт, както и към закона да предотвратяване на корупцията по високите етажи.

Ангажиментът на ЕК да подкрепя осъществяването на съдебната реформа в България остава все така силен, е подчертала Катрин Дей, която от самото начало има водеща роля в Механизма за сътрудничество и оценка. Тя се оттегля от сегашната си позиция през есента, но екипът остава все така решен да следи изпълнението на ангажиментите по механизма, което означава изграждането на едно ново ниво на отговорност и лидерство в съдебната власт, както и последователни резултати в борбата с корупцията по високите етажи на властта. Желанието на комисията е необходимостта от механизма да отпадне, но за целта София трябва да представи конкретни резултати, заяви министър Иванов пред журналисти след срещата.

На срещата министърът е отбелязал и позитивните резултати, свързани с развитието на ситуацията в Софийския градски съд (СГС) – това че българските съдии са изиграли активна роля за старта на обновлението на този толкова важен съд, започването на дисциплинарни производства, както и фактът, че ВСС в крайна сметка състави доклад и анализира ситуацията там. Поставени са били и въпроси за случайното разпределение на делата. „За съжаление, не успяхме да кажем, че новият софтуер вече е въведен“, заяви министърът.

Той е посочил и предстоящите задачи в хода на реформата, като работа върху промени в НПК, които ще е добре да се извършат след мониторинга за причините за забавяне на дела, реформа в юридическото образование и др. Катрин Дей е отбелязала, че ако няма отговорно лидерство във ВСС, по никакъв начин не може да се очаква тези промени да дадат резултат. „Промените ще бъдат ефективни, ако има кой да ги приложи с воля, компетентност и легитимност, иначе те просто няма да заработят“, коментира министърът пред журналисти.

„Наближава изключително важен момент, когато трябва да направим стъпката към реорганизиране на мениджмънта на съдебната система, от което зависи първо да прекъснем системните елементи на модела, позволяващ корупцията и влиянието в съда, да имаме ново ниво на отговорност в тези институции, от които зависи вземането на решения и организирането на работата в съдебната власт. Очевидно това е сърцевината на всички проблеми“, каза още Христо Иванов и допълни, че от българските политици и ръководните кадри в магистратурата се очаква да вземат решение за излизане от сегашното състояние.

Очевидно съпротивата е огромна, тя излиза от хората, на които настоящият модел им харесва. Но настоящият модел и състояние на съдебната система не се харесва на българските граждани, така че изборът е пределно ясен – падат маските и всеки избира страната на която иска да застане, каза министърът.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.