Министър Христо Иванов обсъжда хода на съдебната реформа с генералния секретар на ЕК Катрин Дей

За България е изключително важно да извърши организационните промени както по отношение на Висшия съдебен съвет, така и по отношение на изграждането на новия организационен модел на прокуратурата, предвиден в стратегията за съдебна реформа, съобщават от министерството на правосъдието.

Само така ще се постигнат резултати, които са адекватни на заложените цели в тази стратегия. Това е общата позиция на участниците в днешната среща между министъра на правосъдието Христо Иванов и генералния секретар на Европейската комисия (ЕК) Катрин Дей. Основна тема на разговора е развитието на съдебната реформа в България. Г-жа Катрин Дей е проявила интерес към политическата подкрепа за конституционните промени, промените в Закона за съдебната власт, както и към закона да предотвратяване на корупцията по високите етажи.

Ангажиментът на ЕК да подкрепя осъществяването на съдебната реформа в България остава все така силен, е подчертала Катрин Дей, която от самото начало има водеща роля в Механизма за сътрудничество и оценка. Тя се оттегля от сегашната си позиция през есента, но екипът остава все така решен да следи изпълнението на ангажиментите по механизма, което означава изграждането на едно ново ниво на отговорност и лидерство в съдебната власт, както и последователни резултати в борбата с корупцията по високите етажи на властта. Желанието на комисията е необходимостта от механизма да отпадне, но за целта София трябва да представи конкретни резултати, заяви министър Иванов пред журналисти след срещата.

На срещата министърът е отбелязал и позитивните резултати, свързани с развитието на ситуацията в Софийския градски съд (СГС) – това че българските съдии са изиграли активна роля за старта на обновлението на този толкова важен съд, започването на дисциплинарни производства, както и фактът, че ВСС в крайна сметка състави доклад и анализира ситуацията там. Поставени са били и въпроси за случайното разпределение на делата. „За съжаление, не успяхме да кажем, че новият софтуер вече е въведен“, заяви министърът.

Той е посочил и предстоящите задачи в хода на реформата, като работа върху промени в НПК, които ще е добре да се извършат след мониторинга за причините за забавяне на дела, реформа в юридическото образование и др. Катрин Дей е отбелязала, че ако няма отговорно лидерство във ВСС, по никакъв начин не може да се очаква тези промени да дадат резултат. „Промените ще бъдат ефективни, ако има кой да ги приложи с воля, компетентност и легитимност, иначе те просто няма да заработят“, коментира министърът пред журналисти.

„Наближава изключително важен момент, когато трябва да направим стъпката към реорганизиране на мениджмънта на съдебната система, от което зависи първо да прекъснем системните елементи на модела, позволяващ корупцията и влиянието в съда, да имаме ново ниво на отговорност в тези институции, от които зависи вземането на решения и организирането на работата в съдебната власт. Очевидно това е сърцевината на всички проблеми“, каза още Христо Иванов и допълни, че от българските политици и ръководните кадри в магистратурата се очаква да вземат решение за излизане от сегашното състояние.

Очевидно съпротивата е огромна, тя излиза от хората, на които настоящият модел им харесва. Но настоящият модел и състояние на съдебната система не се харесва на българските граждани, така че изборът е пределно ясен – падат маските и всеки избира страната на която иска да застане, каза министърът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини