Не 2, а още 20 ромски къщи бутат в Гърмен до края на месеца

Още 20 ромски къщи ще бъдат съборени до края на месеца в Гърмен. Това стана ясно от уведомително писмо на Дирекция за национален строителен контрол, изпратено в общината и в дирекция "Социално подпомагане" в Гоце Делчев.

Първоначално МРРБ съобщи, че през юли месец ще бъдат съборени две къщи, но сега е задействана процедурата за общо 20 ромски бараки.

Съобщението за масовото бутане паникьоса местната община. "От ДНСК искат за пореден път от кметството и социалната служба да осигурим социална услуга - настаняване в жилища, на хората, които ще останат без дом. Отново заявявам, че това няма как да го направим, тъй като не разполагаме с никакъв жилищен фонд", заяви кметът на община Гърмен Минка Капитанова.

До момента четири къщи са съборени и общо 15 възрастни и деца останаха без покрив. И до сега хората живеят при роднини,но не знаят до кога ще ги търпят.

В същото време те категорично отказаха помощта на държавата да бъдат настанени в социални домове.

Следващата акция Багер ще се реализира в гърменското гето на 13 юли. За тогава са предвидени две къщи за разрушаване, а за останалите все още няма яснота за точните дати.

В същото време продължават протестите на жителите на общината, които поставиха ултиматум на местната и държавната власт, че до 18 юли очакват всички незаконни постройки в ромската махала да бъдат съборени. Те са категорични, че ромите трябва да спазват законите, както правят всички останали граждани.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони