Варна лицензира борбата с дрогата

Варненските общински програми за превенция на рисковото поведение сред деца и за ранна интервенция на подрастващи, посегнали към дрогата, ще получат лиценз от здравното министерство. Това съобщи шефката на ресорната дирекция в кметството Светлана Коева. Изискването е въведено с наредба, а целта е с децата да работят само организации, които имат подготвени кадри и опит, уточни тя.

Варна е единственият град у нас с общинска програма за ранна превенция на употребата на наркотици. За 5 г. по нея в център "Младост" са били консултирани 143 ученици и 157 родители, всеки от които безплатно е провел поне по 12 срещи с различни специалисти. Психолози от центъра твърдят, че хората все по-активно ги търсят и то след положителни отзиви от свои познати, а не защото ги принуждават от различни институции. Същото важи и за програмата за превенция на деца с рисково поведение. То обикновено е провокирано от разводи и раздори, но все по-често съвет как да общуват с изнервеното си дете търсят и родители с хармонични отношения, обясниха от екипа на центъра.
"За съжаление работата расте, затова градим мрежа от специалисти от различни институции за бърза реакция при всеки конкретен случай", коментира Коева. Програмите ще се надградят и с 3-годишно проследяване на върнатите към нормален живот деца. За по-бързата им адаптация от тази година дирекцията ползва услугите на треньори и обществени възпитатели.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони