Покупките в гръцки молове намалели с до 70%

Затворените банки, силно ограниченият достъп до капитали и растящата несигурност около бъдещето на Гърция в еврото драстично са свили покупките в търговските центрове. Сривът е особено видим през последната седмица, като по предварителни данни на Lamda Development след 29 юни в моловете ѝ потреблението е намаляло с 40 до 70 процента.

Средният брой на посетителите на трите ѝ търговски центъра се е свил с около 20%, съобщи в. "Катимерини", цитиран от "Дневник".

Все по-тежко е положението на средния и дребния бизнес, допълва "Блумбърг" в статия със заглавие "Няма пари, доставки и хора". Докато големите фирми отдавна са изнесли средствата си в чужбина и оперират през задгранични сметки, гърците, разчитащи на на работа с банкноти, оцеляват ден за ден.

Агенцията разказва за заведение в Солун, което е франчайз на закусвалните Goody’s, и как снабдителите са започнали да искат вече да им се плаща в брой. Собственичката - 37-годишната Мария Илиаду, казва, че ще трябва да затвори, ако до края на месеца не може да се добере до кеш от сметката си в банката. Тя е гласувала на референдума в подкрепа на кредиторите, но повечето ѝ служители, които са на възраст под 30 години, са подкрепили правителството, имат пълно доверие на премиера Алексис Ципрас и са убедени, че кризата с Европа ще приключи до няколко дни.

В същото време Арети Георгили от Атина говори за загуба на 90% от клиентите на нейната кафе-книжарница в последните 10 дни, както и че е съкратила двама от служителите си и вече мисли да се мести някъде другаде в Европа.

Около 35% от работната сила на страната е самонаета, сочат данни на вашингтонския Център за икономически и политически изследвания, а според ОИСР в сектора на услугите над 60% от компаниите дават работа на не повече от 10 души.

Арис Макриниоцис, ръководител на Endeavor Greece, казва, че "нещата излизат извън контрол и скоро ситуацията ще стане необратима – очакваме недостиг на стоки в следващите няколко седмици и драматична липса на основни храни след 2-3 месеца".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят