Заличиха със закон изборните туристи

Парламентът окончателно даде възможност за спиране на изборния туризъм. Кметовете ще трябва да заличат всички адресни регистрации, за които се докаже, че са направени с цел регистрираният да гласува в съответната община на местния вот. Това предвиждат поправки в закона за гражданската регистрация, които бяха приети окончателно в четвъртък.

В общините ще бъдат създадени специални комисии, които за един месец ще трябва да проверяват всички адресни регистрации, направени в периода 1 юли 2014 - 30 април 2015 г. Основен критерий дали една регистрация е истинска или фалшива ще бъде броят на хората, които живеят на съответния адрес.

Депутатите определиха, че хората, които могат да се регистрират на един адрес, не може да надвишава двукратно броя на тези, които обичайно могат да обитават въпросното жилище. Ако става дума за близки роднини, законът позволява надвишаването на бройката да е трикратно.

Преди повече от месец от Министерството на регионалното развитие разпространиха данни за бум на новорегистрирали се в малки населени места. Сред тях е Ковачевци, където жителите “са се увеличили” с 280 души. Според експерти, ако всички новодомци гласуват по настоящ адрес на местния вот, това ще повлияе сериозно на резултатите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика