Празнуваме Лазаровден

Посвещават хореография на Сашо Костов?

Април обещава голове във Вечното дерби

5 коктейла, които помагат в борбата с килограмите

Чернодробни проблеми мъчат всеки трети 60% рядко или никога не са се изследвали

Военнослужещи унищожиха невзривена гранатa, намерена в Благоевград

Къде е „Метростанция „Любов”

МВнР отправи предупреждение към българите в Северна Ирландия

Камарата на строителите призова Елена Йончева да докаже обвиненията си с конкретни факти

Румен Радев: Жалките опити да бъда въвлечен в имотните далавери на властта само ме амбицират

Раздор в управляващата коалиция в Италия Крайнодясната „Лига” заплашвала да свали правителството заради корупционен скандал

Австрийските власти поискаха компенсации от „Фолксваген“

Два ключа ще пазят офертите в онлайн обществените поръчки Системата стартира от 1 ноември

Министър Вълчев: Едно от най-значимите ни предизвикателства е включването на всяко дете в образованието

Валентин Златев с по-висок пост в „Лукойл“

Троен ръст на инвалидните пенсии за 15 години

Броят на инвалидните пенсии в България се е увеличил почти 3 пъти за последните 15 години. Това показва анализ на Националния осигурителен институт (НОИ). През 2000 г. броят им е бил 323 517, а през 2014 г. – 907 380.

Най-съществената причина за драстичния ръст е, че от 2000 г. хората могат да получават 25% от социалната пенсия за инвалидност като допълнителна пенсия. Това право е прекратено от 2015 г. През м.г. над 513 000 (56%) от всички пенсии за инвалидност са от този вид.
Основни причини за увеличението на пенсионерите по болест са и повишаването на безработицата и на пенсионната възраст, което кара
все повече хора да търсят възможности за пенсиониране чрез освидетелстване от ТЕЛК, посочват експертите от НОИ.

Данните показват, че 58% от всички 141 079 пенсии, отпуснати през 2014 г., са за инвалидност. През 2013 г. делът им е бил 65,4%. Има траен ръст на всички видове трудови и нетрудови инвалидни пенсии. Изключение правят тези за трудова злополука, военна и гражданска инвалидност, които са намалели двойно, но са малко на брой и не оказват голямо влияние върху общата тенденция.
Паралелно с броя на инвалидните пенсии набъбват и разходите за тях. За последните 15 години сумата се е увеличила от 244,2 млн. лв. през 2000 г. до 1,646 млрд. лв. 2014 г.

Друг извод от анализа е, че получаващите инвалидни пенсии вече се пенсионират по-възрастни, но с по-кратък стаж. През 2014 г. те са спирали да работят на 52,5 години след 18,5 години труд. През 2000 г. показателите са били съответно 48,6 и 23,3 години.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.