Война за крайпътната търговия с праскови в Добрич

Производители на праскови от добричкия кв. Рилци и Областното пътно управление /ОПУ/ влязоха в конфликт заради местата за крайпътна търговия с плодове. До тази година овощарите предлагаха продукцията си директно до масивите край шосето Добрич-Рилци-Силистра. Сега обаче от ОПУ отказват да им дадат разрешения с мотива, че в района ставали много катастрофи.

Участъкът е натоварен целогодишно, през последните 5 години там са станали 14 пътно-транспортни произшествия с един загинал и петима ранени. Една от причините за инцидентите е, че през лятото масово българи и чужденци спират колите си от двете страни на пътя и пресичат платното, за да пазаруват плодове, гласи официалната позиция на пътното управление. Оттам предлагат на производителите да продават праскови на околовръстния път в Добрич.

Той е не по-малко натоварен, там също стават тежки катастрофи, а има и проститутки, контрираха потърпевшите. Според тях причина за конфликта е жалба на техен колега, който миналата година закупил градина с лице към шосето. След това алармирал ОПУ, че сергиите създават предпоставка за пътни инциденти. Според фермерите така опитвал да тушира конкуренцията и да остане единствен директен продавач на сладката стока в кв. Рилци.

Ощетените са над 20 собственици на масиви с праскови. Част от тях коментираха, че след слабата миналогодишна реколта сега дръвчетата в градините им са отрупани с плодове, но те са нетрайни и липсата на бърз пласмент ще доведе до големи загуби. "Ако продадем продукцията си на прекупвачи, ще ни платят двойно по-ниска цена. А масите на пазара в Добрич вече са заети от търговци, които се снабдяват от други места", обобщиха ситуацията производителите от квартала.

На символичен протест те настояха крайпътното им пазарче да бъде възстановено и ОПУ да им даде разрешителните, които са получавали без проблем в продължение на две десетилетия. Овощарите заплашиха, че ако пътното управление не промени позицията си до седмица, ще блокират шосето с тонове праскови.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони