22 държавни болници на ръба на оцеляването

- 37% от хоспитализираните пациенти в София са от други области

- Отхвърлиха лекарствените промени на патриотите

22 държавни болници са в толкова тежко финансово състояние, че натрупаната им загуба е надхвърлила половината от капитала им. Те са в дълбок процес на декапитализация и за тях са необходими спешни мерки и изготвяне на погасителни планове.

Това съобщи вчера зам.здравният министър д-р Бойко Пенков, обобщавайки финансовите отчети на държавните болници към края на 2014 г.

През последната година най-сериозно са се влошили резултатите на старозагорската „Проф. Д-р Ст. Киркович“ - загубата й от 1,38 млн. лв. през 2013-а се увеличава на 3,72 млн. лв. през 2014-а, на пловдивската многопрофилна болница - от 1,69 млн. лв. на 1,95 млн. лв. през м. г., ИСУЛ - от 956 000 лв. на 1,56 млн. лв. А фалит заради неплатени сметки обяви белодробната в Радунци.

Общите задължения на държавните и общинските лечебни заведения към края на 2014-а са 396,7 млн. лв., от които 147,8 млн. лв. - просрочени. Две години по-рано тези суми са били 358,1 млн. лв. и 77,1 млн. лв. С най-голям общ борч по традиция е пловдивският „Св. Георги“, а след него са старозагорската „Проф. Д-р Ст. Киркович“, хематологията и „Пирогов“. По просрочени задължения таблицата оглавява старозагорската, следвана от хематологията, „Пирогов“ и Александровската. Оказва се, че 37 % от приетите в болница в София пациенти са от други области, във Варна - 28%, в Плевен - 25. Това значи, че болниците в градовете, откъдето пристигат пациентите, не са се справили със състоянието им, но са взели пари от НЗОК.

Със 7 гласа „за“ (ПФ, РБ и БСП), но с 8 „въздържали се“ (ГЕРБ, АБВ и ДПС) депутатите от здравната комисия отхвърлиха лекарствените промени на патриотите. Те предвиждат при болни в терминален стадий, на които не помагат регистрираните терапии, да се приемат неразрешени у нас. Предлагат се ограничения за паралелния износ, за да не остават болни българи без медикаментите си.

Допълнителни пари за болници и онколекарства

Болниците ще получат допълнително 38 млн. лв., а други 59 млн. лв. ще се дадат за отчетените надлимитно онколекарства. Средствата ще се вземат от резерва на НЗОК, в който има 93 млн. лв., а недостигащите пари ще се набавят от икономии във фонда. Това реши късно в сряда Надзорният съвет на НЗОК. Стана ясно, че 179 болници, предимно областни и общински, ще получат 10 млн. лв. за спешност. А другите 28 млн. лв. ще отидат при лечебни заведения, чиито бюджети за 2015-а са били неправилно разпределени.

Надзорът премахна всякакви лимити за онкомедикаментите. В същото време е започнала проверка в 10 онкологии, които са препродавали в чужбина онколекарства, вече платени от касата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве