Лечков: Натрихме вирнатите носове на немците

Йордан Лечков има два повода да вдига наздравици и да получава честитки тези дни. Днес магическият халф от Пеневата чета празнува 48-ия си рожден ден. А утре се навършват 21 години от великата победа над Германия с 2:1 на четвъртфинала от мондиала в САЩ. България детронира световния шампион с виртуозен гол с глава на Лечков.
“Центрирането беше хубаво и не ми беше трудно да вкарам - връща лентата назад гениалният плешивец. - Хората може и да не помнят, но аз имам много голове с глава. В Сливен играех централен нападател и половината от попаденията ми са такива...”
Летящият плонж на Лечков с отправената към мрежата на германците топка е признат за един от най-великите мигове в историята на всички световни първенства. Днес обаче спомените не топлят главния герой в тази сцена и виновник за лудото американско лято на българите през 1994 година.
“Това е минало, трябва да се гледа напред, да мислим как можем пак да постигнем големи успехи и да работим за тях - казва Лечков. - Станахме четвърти в света, защото бяхме амбициозни, кадърни и всеки от нас се трудеше здраво. Първо да се наложиш в България, после да отидеш в чужд отбор и да се наложиш там, да играеш силно и за клуба, и за националния. И да биеш големите. Така, както направихме срещу Франция на “Парк де Пренс” и срещу Германия в Щатите. Тогава немците си бяха вирнали носовете, обаче ние им ги натрихме. Ако имаше справедливост, трябваше да играем и на финал. Защото срещу Италия на полуфинала (б.р. - 1:2) две дузпи за нас бяха подминати от съдията...”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ