Банката на БРИКС финансира проекти от догодина

Срещата на върха договори резервен валутен фонд от $100 млрд.

Руският президент Владимир Путин заяви вчера, че новата банка на БРИКС ще бъде изцяло действаща и ще финансира енергийни проекти от догодина, предаде АФП.

Лидерите на БРИКС - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка, в които живее 40% от населението на света, се договориха през 2013 г. да създадат своя банка за развитие с капитал от $100 млрд., като ще стартира с $50 млрд.

Те целят да спрат доминацията на Запада във финансовата система, като за целта на срещата на върха в руския град Уфа - на 1170 км югоизточно от Москва, се разбраха да създадат валутен фонд за $100 млрд., чрез който да си помагат взаимно при финансови проблеми.

Според Блумбърг "инструментът за стабилност" ще влезе в сила на 30 юли. Китай ще има най-голям капитал - $41 млрд., Бразилия, Русия и Индия - с по $18 млрд., а РЮА - с $5 млрд. Парите няма да бъдат местени от валутните резерви на страните, докато не се появи нужда.

Русия, която претърпя значителни плавания в стойността на рублата след западните санкции заради кризата в Украйна, разглежда банката и на валутния фонд като алтернатива на Световната банка и МВФ, в които доминират САЩ.

"Новата банка за развитие ще финансира големи транспортни и енергийни проекти, както и индустриално развитие", заяви Путин след срещата на върха на БРИКС. Очаква се първите да бъдат одобрени за финансиране през април догодина, като Путин посочи, че около 50-ина начинания вече се подготвят. Той съобщи, че сред тях са енергийна асоциация и център за енергийни изследвания.

Русия и Китай вече имат споразумение за използване на национални валути в двустранната си търговия, а Путин посочи, че Русия иска такава и с Индия, Бразилия и РЮА.

В декларацията от срещата 5-имата лидери се обявяват против "двойните стандарти" в международното право и осъдиха едностранните военни намеси и икономически санкции. Те изразяват готовност "да засилват общите си усилия по изработване на отговори на възникващите предизвикателства" и "да се стремят към повишаване на ролята на нашите страни в световните работи". А Путин допълни, че са се договорили за по-тясна координация по въпросите на външната политика в рамките на БРИКС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят