Трима полицейски служители са загинали при последната експлозия в Шри Ланка

Големият германски нападател Кевин Курани ексклузивно пред „Труд“: Мнозина са се учили от Балъков

Президентът Радев поздравява християнската общност в България по повод днешните светли празници

Премиерът Борисов изпрати съболезнователна телеграма до министър-председателя на Шри Ланка

Екатерина Захариева изпрати съболезнователна телеграма до своя колега от Шри Ланка Тилак Марапана

За два дни затварят всички училища в Шри Ланка

Делото за катастрофа, при която загинаха двама възрастни и дете, влиза в съда

МВнР: Има българи в един от хотелите, засегнати от бомбените атаки в Шри Ланка

Шефът от СОБТ остава в ареста Той беше обвинен, че е искал откуп за автомобил

Ученици се състезаваха в Монтана по умения за борба с бедствия

Бал на цветята събра децата на Берковица за Цветница Бившият шеф на парламента доц. Борислав Великов е патрон на празника

Двама души са загинали при нова експлозия в столицата на Шри Ланка

Показват „Съкровищата на Земята” в Монтана

МВнР: Няма данни за пострадали българи при терористичните атаки в Шри Ланка

Мечки и муфлони се заселват под връх Миджур в Северозапада Дивите свине са най-многобройни, ловците ще засилят отстрела им

Компания ще предлага падащи звезди по поръчка

Хората, които искат да видят падаща звезда, скоро може да си поръчат такава, пише Space.com, цитиран от Фокус.

Екип от японски учени твърди, че разполага с тайна формула за падащи звезди – химична смес, пакетирана в малки топки, които ще се изхвърлят от сателит, за да създават метеорен дъжд по поръчка.

Японската стартираща компания ALE си сътрудничи с изследователи от различни университети при разработката на изкуствения метеорен дъжд, чиято цена се очаква да бъде около 8100 на метеор за купувач. Учените казват, че метеорите ще бъдат достатъчно ярки, за да се виждат дори в райони със светлинно „замърсяване“ като Токио.

Естественият метеорен дъжд „вали“, когато прах и космически отломки преминават през земната атмосфера и се нагряват при триенето. Метеорите често изгарят напълно, преди да достигнат повърхността, а ако я достигнат, се наричат метеорити. Изкуствените метеори, които ще се изстрелват от микросателит с диаметър 50 сантиметра, ще изгарят напълно, движейки се със скорост около 8 километра в секунда. Подобният на куб сателит, който ще пуска изкуствените падащи звезди, се разработва от ALE в партньорство с външни сътрудници. Спътникът ще обикаля в орбита от север на юг на височина между 400 и 500 километра месеци наред, преди да падне обратно към Земята и да изгори.

Наред с това, че ще бъде красив, изкуственият метеорен дъжд може да бъде от полза и за науката. Анализирането на светлината от метеорите може да предостави данни за температурата, плътността и движението на атмосферата на тази височина. Естествените метеорни дъждове са непредсказуеми, но изследователите ще знаят точно къде да насочат вниманието си, за да проучват метеорите на ALE.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.