МВР осъдено заради биячи от Първо РПУ

25 000 лв. обезщетение трябва да плати от бюджета си МВР на младеж заради двама биячи от Първо РПУ, научи “Труд”. Случаят, който е идентичен с клипа от бруталния арест на момче и момиче, извършен от полицаи от същото районно, е от април 2011 г., а решението на Върховния административен съд (ВАС) - от 16 юни т.г.

Имената на ченгетата са Димитър Глухарски и Христо Велчев. Преди 4 години след концерт в НДК двамата униформени пресрещат компютърния специалист от БНТ Радослав Божинов на ул. “Фритьоф Нансен”. Спират го, защото е съмнителен - има дълга коса. По думите на Божинов те изобщо не му погледнали личната карта, а го задърпали към патрулката. При опит да се отскубне младият мъж бил съборен и окован с белезници, а после - бит жестоко и задържан за 24 ч. Глухарски и Велчев твърдят, че момчето си счупило носа и се насинило при падане на асфалта.

ВАС обявява за незаконно задържането в Първо РПУ и нанасянето на побоя и признава на Божинов по 12 500 лв. неимуществените вреди за двете деяния на униформените.

Към 1500 души са заявили във фейсбук, че ще участват в днешния митинг срещу полицейското насилие, обявен за 18 ч пред столичния храм “Св. Седмочисленици”. Той е под надслов “Качество, а не количество в МВР”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини