Кандидатите за БНБ в задочен спор за стрес тестовете

В задочен спор за необходимостта и ефекта от предстоящия стрес тест за банките влязоха вчера кандидатите за управител на БНБ. Това стана при изслушването на четиримата в бюджетната комисия на парламента. Очаква се избор до седмица.

Според кандидата на ГЕРБ Димитър Радев, смятан за фаворит, е необходимо да се направи оценка на активите на банките и стрес тест на цялата система, за да се възстанови доверието на обществото след кризата с КТБ. Номинираният от Патриотичния фронт Григорий Вазов обаче изрази резерви. „Стига с тези стрес тестове. Банките ще хвърлят огромен ресурс за провеждането им“, каза той. Бисер Манолов, предложен от реформаторите, настоя за реалистичен срок за провеждането на стрес тестовете. Според кандидата на АБВ Виктор Йоцов главният проблем ще е комуникационен, защото обществото трудно би разбрало резултатите.

Григорий Вазов заяви още, че българска фирма трябва да оценява активите на банките у нас. От правителството вече заявиха намерение това да е голяма международна компания. Според Димитър Радев изборът на оценител трябва да е с конкурс, отворен за всички.

И четиримата претенденти бяха единодушни, че е необходимо да се подобри работата на Управление „Банков надзор“ в БНБ, посочено в доклада на специалната парламентарна комисия като един от отговорните за пирамидата КТБ. Отговорите им на депутатските въпроси трябва ли Управителният съвет на БНБ да носи отговорност за случилото се обаче бяха уклончиви.

Четиримата бяха единодушни и за това, че България трябва да се присъедини към еврозоната, а дотогава валутният борд в страната ще функционира.

На въпрос на Петър Чобанов от ДПС дали имат интерес и към подуправителско място, само Виктор Йоцов изрично потвърди.

Димитър Радев, номиниран от ГЕРБ

18-месечен екшън план за сектора

18-месечен план за действие представи кандидатът на ГЕРБ Димитър Радев, който е съветник в МВФ. Според сроковете в него до края на септември трябва да бъде изготвен анализ за дейността на Управление „Банков надзор“ и мерки за неговото развитие. До края на годината трябва да бъдат въведени и основните елементи от Закона за преструктуриране на банки. До юли 2016 г. трябва да приключат стрес тестовете на банките, а до края на следващата година да бъде готова финалната оценка на финансовия сектор.

Според Радев през следващите години банкнотите с нисък номинал трябва да бъдат заменени с монети и да се мисли за пускането на подобрени серии банкноти.

Григорий Вазов, номиниран от Патриотичен фронт

Анализ на работата 3 години назад

Новият Управителен съвет (УС) на БНБ трябва да направи анализ на работата на предшествениците си 3 години назад според Григорий Вазов, номиниран от Патриотичния фронт. „Трябва да се направи анализ на протоколите от заседанията на УС и на решенията, които са вземали при конкретните икономически ситуации“, каза той.

Според него трябва да се мисли и за мерки за защита на валутния борд. Вазов е на мнение, че проблемите във финансовия сектор от миналата година са били атаки срещу валутния борд. „Тези атаки ще продължат, защото резервите, свързани с валутния борд, представляват сериозен интерес“, каза Вазов.

Бисер Манолов, номиниран от Реформаторски блок

Трябва по-тясно сътрудничество с ЕЦБ

България трябва да се присъедини към Единния надзорен механизъм на банките в Европейския съюз, преди да се е присъединила към еврозоната. Тази позиция застъпи кандидатът на Реформаторския блок Бисер Манолов. Според него така ще се подобрят условията за финансиране на банковия сектор у нас, ще има и положително влияние върху репутацията му. Друго предимство е, че БНБ ще има по-добър достъп до информация за банковите системи в Европа.

Бисер Манолов посочи още, че при провеждането на оценката на активите и стрес теста на банковата система не бива да се бърза и да се поставят нереалистични срокове.

Виктор Йоцов, номиниран от АБВ

Централната банка да ограмотява потребителите

БНБ може да има по-съществена роля в повишаването на финансовата грамотност на потребителите според Виктор Йоцов, номиниран от депутатите от АБВ. Според него в дългосрочен план трябва да се мисли за създаването на единен финансов надзор извън централната банка.

Във връзка с кризата с КТБ според него трябва да се анализира дали докладите на Управление „Банков надзор“ са стигали до всички членове на Управителния съвет на БНБ. Според Йоцов финансовите отчети на банките трябва да се публикуват на сайта на БНБ всеки месец, а не на тримесечие. Освен това в тях трябва да се включи допълнителна информация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес