Православните християни честват Свети дух

Изтеглете безплатното приложение “Европейски път – Монтана”

На 28 май 2018 да почерпят

Оливия, Рафаел, Ния и Виктория отиват на финал в “Гласът на България” Победителят ще бъде избран на 3 юни

Джон Траволта влезе в кожата на мафиотски бос В Кан беше за първи път със семейството си и се разкърши с рапъра 50cent

ГЕРБ печели изборите в Галиче

Лорис Кариус – Виновникът

Шествия на привърженици и противници на крайната десница в Германия

Участници от MasterChef демонстрираха умения пред над 120 гости

Китай предупреди САЩ да не нарушават териториалния му суверенитет

Зрителите решават кой отива на финала на „Гласът на България“

Колите на водород идват и у нас Още през 2019 година возилата на бъдещето ще бъдат достъпни

Израел строи морска бариера, за да попречи на проникване на палестински екстремисти от Ивицата Газа

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в понеделник, 28 май 2018

Черешите поевтиняха с почти 20%

Кандидатите за БНБ в задочен спор за стрес тестовете

В задочен спор за необходимостта и ефекта от предстоящия стрес тест за банките влязоха вчера кандидатите за управител на БНБ. Това стана при изслушването на четиримата в бюджетната комисия на парламента. Очаква се избор до седмица.

Според кандидата на ГЕРБ Димитър Радев, смятан за фаворит, е необходимо да се направи оценка на активите на банките и стрес тест на цялата система, за да се възстанови доверието на обществото след кризата с КТБ. Номинираният от Патриотичния фронт Григорий Вазов обаче изрази резерви. „Стига с тези стрес тестове. Банките ще хвърлят огромен ресурс за провеждането им“, каза той. Бисер Манолов, предложен от реформаторите, настоя за реалистичен срок за провеждането на стрес тестовете. Според кандидата на АБВ Виктор Йоцов главният проблем ще е комуникационен, защото обществото трудно би разбрало резултатите.

Григорий Вазов заяви още, че българска фирма трябва да оценява активите на банките у нас. От правителството вече заявиха намерение това да е голяма международна компания. Според Димитър Радев изборът на оценител трябва да е с конкурс, отворен за всички.

И четиримата претенденти бяха единодушни, че е необходимо да се подобри работата на Управление „Банков надзор“ в БНБ, посочено в доклада на специалната парламентарна комисия като един от отговорните за пирамидата КТБ. Отговорите им на депутатските въпроси трябва ли Управителният съвет на БНБ да носи отговорност за случилото се обаче бяха уклончиви.

Четиримата бяха единодушни и за това, че България трябва да се присъедини към еврозоната, а дотогава валутният борд в страната ще функционира.

На въпрос на Петър Чобанов от ДПС дали имат интерес и към подуправителско място, само Виктор Йоцов изрично потвърди.

Димитър Радев, номиниран от ГЕРБ

18-месечен екшън план за сектора

18-месечен план за действие представи кандидатът на ГЕРБ Димитър Радев, който е съветник в МВФ. Според сроковете в него до края на септември трябва да бъде изготвен анализ за дейността на Управление „Банков надзор“ и мерки за неговото развитие. До края на годината трябва да бъдат въведени и основните елементи от Закона за преструктуриране на банки. До юли 2016 г. трябва да приключат стрес тестовете на банките, а до края на следващата година да бъде готова финалната оценка на финансовия сектор.

Според Радев през следващите години банкнотите с нисък номинал трябва да бъдат заменени с монети и да се мисли за пускането на подобрени серии банкноти.

Григорий Вазов, номиниран от Патриотичен фронт

Анализ на работата 3 години назад

Новият Управителен съвет (УС) на БНБ трябва да направи анализ на работата на предшествениците си 3 години назад според Григорий Вазов, номиниран от Патриотичния фронт. „Трябва да се направи анализ на протоколите от заседанията на УС и на решенията, които са вземали при конкретните икономически ситуации“, каза той.

Според него трябва да се мисли и за мерки за защита на валутния борд. Вазов е на мнение, че проблемите във финансовия сектор от миналата година са били атаки срещу валутния борд. „Тези атаки ще продължат, защото резервите, свързани с валутния борд, представляват сериозен интерес“, каза Вазов.

Бисер Манолов, номиниран от Реформаторски блок

Трябва по-тясно сътрудничество с ЕЦБ

България трябва да се присъедини към Единния надзорен механизъм на банките в Европейския съюз, преди да се е присъединила към еврозоната. Тази позиция застъпи кандидатът на Реформаторския блок Бисер Манолов. Според него така ще се подобрят условията за финансиране на банковия сектор у нас, ще има и положително влияние върху репутацията му. Друго предимство е, че БНБ ще има по-добър достъп до информация за банковите системи в Европа.

Бисер Манолов посочи още, че при провеждането на оценката на активите и стрес теста на банковата система не бива да се бърза и да се поставят нереалистични срокове.

Виктор Йоцов, номиниран от АБВ

Централната банка да ограмотява потребителите

БНБ може да има по-съществена роля в повишаването на финансовата грамотност на потребителите според Виктор Йоцов, номиниран от депутатите от АБВ. Според него в дългосрочен план трябва да се мисли за създаването на единен финансов надзор извън централната банка.

Във връзка с кризата с КТБ според него трябва да се анализира дали докладите на Управление „Банков надзор“ са стигали до всички членове на Управителния съвет на БНБ. Според Йоцов финансовите отчети на банките трябва да се публикуват на сайта на БНБ всеки месец, а не на тримесечие. Освен това в тях трябва да се включи допълнителна информация.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.