ВСС атакува Христо Иванов, премиерът Борисов го защити (обзор)

Съдебен кадровик иска оставката на министъра

Висшият съдебен съвет (ВСС) прие декларация срещу правосъдния министър Христо Иванов, а един от членовете му - Михаил Кожарев, поиска и оставката му.

В декларацията, внесена от Кожарев, Галя Георгиева и Димитър Узунов, се изразява безпокойство и от интервю на Иванов пред Нова ТВ, в което той заяви: “ВСС е централната трансмисия за търгуване на дела. Без нея тоталната безнаказаност е невъзможна. Ако не реформираме ВСС, ще продължаваме да сме свидетели на истории за хотелиери, да чуваме, че системата за случайно разпределение на делата не работи.” В декларацията пише: “Твърденията на министъра не отговарят на истината, не спомагат за ползотворен диалог между конституционно установените власти и не допринасят за съдебната реформа.” Документът бе приет с 14 гласа “за”, 1 “против” и 4 “въздържал се”, сред които председателят на ВКС Лозан Панов.

“Изявленията на Иванов са следствие на безсилието му около неприемането на промените в конституцията. Изглежда напрегнат, отчаян, притиснат до стената човек и затова е агресивен”, каза Кожарев. ВСС покани премиера Бойко Борисов, за да му се оплаче от Иванов. Във фейсбук премиерът по-късно защити министъра и настоя за приемане на съдебната реформа. Той призова и опозицията за подкрепа и “да не се хвърля излишна енергия в неконструктивни посоки”.

Иванов не бе на заседанието на ВСС, а заяви пред БТА от Брюксел: “Моят ангажимент е да избутам съдебната реформа. Това изисква да остана на поста. Нека тези, които ми искат оставката, да не се радват твърде много.” След среща на министъра с генералния секретар на ЕК Катрин Дей дойде и съобщение, че комисията е изразила принципна подкрепа за съдебната реформа.

В парламента Светлин Танчев (БДЦ) обвини Иванов, че лобирал пред германски депутат България да не бъде приета в Шенген, ако съдебната реформа не мине. Премиерът Борисов нарече обвиненията спекулации.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини