Гърция готова да увеличи данъците и да ореже пенсиите, иска 35 млрд. за растеж и орязване на дълга

В представения към кредиторите от страна на Гърция план за финансова помощ, се съдържат положения засягащи пенсионна реформа и повишаване на данъците в замяна на намаляване на дълга и тригодишна програма за финансиране, съобщава AFP.

„Гръцкото предложение включва финансиране на страната за срок от три години, корекция на дълга и инвестиционен пакет в размер на 35 милиарда евро“, заяви правителствен източник пожелал анонимност.

По данни на РИА Новости, правителството на Гърция предлага повишаване на корпоративния данък в страната с 26%-28% и да бъдат отменени редица отстъпки спрямо гръцките селскостопански производители.

Източникът отбелязва, че Гърция е готова да съкрати военните си разходи с 300 милиона евро. 100 милиона евро съкращения ще бъдат направени през текущата година, а 200 милиона евро през 2016 година.

Предложението на Атина към кредиторите предвижда и замразяване на минималните пенсии в номинално изражение в страната до 2021 година.

Също така в предложението се предвижда отмяната на редица облекчения за селското стопанство. Отмяна на данъчни облекчения се предвиждат и за собствениците на кораби. Предлага се на кредиторите повишение на корпоративния данък в страната от 26 на 28%. Отмяна на данъчните облекчения за гръцките острови, за която настояваше тройката кредитори, не се предвижда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят