"Гардиън": Ирина Бокова и Кристалина Георгиева спрягани за шеф на ООН

Две българки оглавяват списъка със спряганите имена на жени кандидатки за поста генерален секретар на ООН. Това се посочва в пространна статия на лондонския вестник „Гардиън”, посветена на предстоящата процедура по избор на наследник на Бан Ки-мун, чийто мандат изтича в края на 2016 година.

Едното цитирано име е на генералния секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова, която вече получи подкрепата за поста от правителствата както на Бойко Борисов, така и на Пламен Орешарски. Вестникът обаче посочва и нашия еврокомисар Кристалина Георгиева като вероятен кандидат с всички шансове за победа.

Изданието подчертава, че в момента тече кампания следващият шеф на ООН да бъде жена, като тя все повече набира сили. Освен това именно Източна Европа е следващият регион, на който вероятно ще се падне ред за лидерство, ако се спази възприетият още от 90-те години принцип на ротация и справедливо представителство на регионите.

В момента Съветът за сигурност на ООН извършва зад закрити врати процеса на подбор на кандидатите, преди да представи своя избраник пред Общото събрание. Селекционният процес обаче е непрозрачен, недемократичен и политизиран, което намалява шансовете да се постигне желаното равенство между половете, коментира „Гардиън”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят