Русенец спечели 4 милиона и половина с фиш за 6.75 лв.

Турция обяви, че няма да позволи “едностранни” проучвания за газ край Кипър

Вилна зона край бивши уранови мини вече ще ползва питейна вода Водните сдружения трябва да имат договори с „В и К”

Вежди посвети на Снежа завръщане в изкуството Изложба скулптура и рисунка в столичната галерия на „Сан Стефано“ 22

Николина Ангелкова се срещна с Андрю Форбс, законодателен директор към Сената на САЩ

Общинската управа на Свищов настоява за бюджетна субсидия на Стопанската академия Общинарите обявиха подкрепата за висшето учебно заведение в декларация

Нов силен трус е усетен в Пловдивско

3 години уседналост за вход в училищата в София Промени при записването е забавачка на децата с хронични заболявания

Пра-правнукът на смелия журналист Макгахан хареса Велико Търново за бъдещ дом

Собственикът на “Енерго про” за продажбата на ЧЕЗ в България: Повече от 20 години съм работил в Източна Европа, никога не съм срещал нещо такова

Хайтови продължават войната за Левски

Заради наводнен манеж отлагат кушиите на Тодоровден във Варна

Честванията по повод 26 години от обявяването на НП „Рила“ за защитена територия продължават

Илияна Йотова: България наложи Западните Балкани в политиката на ЕС

“Инерком груп” купува бизнеса на ЧЕЗ в България за 320 млн. евро

Подариха разпятие със сърп и чук на папа Франциск в Боливия (видео)

Боливийският президент Ево Моралес подари на папа Франциск, който е на визита в Боливия, необичаен подарък – дървено разпятие във вид на сърп и чук. Подаръкът предизвика бурно обсъждане в социалните мрежи.
Редица потребители обърнаха внимание на това, че сърпът и чукът са символи на комунистическите идеи, олицетворяващи атеизма.

При това, отбелязва порталът La Vanguardia, разпятието е точно копие на работа на испанско-боливийския йезуитски свещеник Луис Еспинал, убит в Ла Пас през 1980 година, защото е защитавал човешките права. Тогава необичайната творба е била създадена в памет на гладната стачка от януари 1978 година, която принуди диктатора на Боливия Уго Бансер да насрочи избори.

Правителството на Боливия отхвърли наличието на какъвто и да е политически подтекст в подаръка.

В хода на визитата си в страната папа Франциск призова за слагане на край на геноцида срещу християните в Близкия изток и навсякъде другаде по света. „Днес ние сме поразени от това, че в Близкия изток и другаде по света много от нашите братя и сестри биват преследвани, измъчвани и убивани, заради това, че вярват в Исус. Това е третата световна война , тя се води разпокъсано, а това, което ние преживяваме е форма на геноцид. Това трябва да спре“, заяви папата.

Папа Франциск също поиска прошка за престъпленията, извършени от Римокатолическата църква по време на колонизацията на Америка. “Някой може с пълно право да каже, че когато папата говори за колониализма, той забравя някои от действията на Църквата. С горчивина казвам, че са били извършени много и сериозни престъпления против коренните жители на Америка в името на Бога”, каза светияат отец в речта си в боливийския град Санта Крус.

Папа Франциск припомни и за признаването на тези престъпления от страна на папа Йоан Павел II, както и на епископалната конференция за Латинска Америка. “Моля смирено за прошка не само за обидата, нанесена от страна на църквата, но и за престъпленията срещу коренното население по време на т.нар завладяване на Америка”, цитира папата боливийският сайт La Razon.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете