Александър Вучич кани Путин да посети Сърбия

Съмнения в ГЕРБ, дали ветото на Радев не е свързано с Елена Йончева

Бизнесът в Търговище посочи какви специалисти са му нужни

Университети и бизнес обсъждат сътрудничеството си в София

Златни и сребърни накити за над 30 000 лв. откриха в бельото на румънка на “Лесово”

Васил Велев, АИКБ: Преминаваме към жълта степен на готовност за протести заради цената на тока

Договаряме със Сърбия изграждането на железопътната инфраструктура по Коридор 10

С 50 лева се увеличава стипендията за докторантите

Мариана Коцева оглави Евростат

Отчуждават се части от имоти за модернизация на участък от пътя Калотина – Софийски околовръстен път

Националният център за рехабилитация на слепи е признат за национална представителна организация на хора с увреждания

Родител преби седмокласник, съдът го глоби със 100 лева 36–годишният Саид Селимов мъстил за дъщеря си с юмруци

Постер на порнозвезда увеличи реколтата от зелки на индийски фермер

Предложиха проф. Николай Червенков за удостояване с орден „Св. Св. Кирил и Методий“

Вековните букови гори в „Централен Балкан“ стават част от обект на ЮНЕСКО

Виж какво включва новият план за финансова помощ на Гърция

Гърция вчера предаде на международните кредитори нов план за финансова помощ, включващ реформи в пенсионната и данъчната система на страната срещу опрощаване на част от външния дълг и тригодишен спасителен заем, съобщиAFP, цитирана от Фокус.

Планът, предаден на международните кредитори – Европейската комисия, Европейската централна банка и МВФ ще бъде разгледан от министрите от еврозоната утре. Основните точки в документа са следните:

1. Реформи в ДДС . Ще се въведе ДДС от 23 процента, който ще включва ресторантския и хотелиерския отрасъл. Храните, електроенергията и водата ще бъдат с 13% ДДС, а лекарствата и книгите с 6%.

2. Край на данъчните облекчения на островите. Ще се намалят финансовите облекчения за гръцките острови, като се започне от богатите такива, популярни сред туристите.

3. Други данъчни реформи: Корпоративният данък ще се увеличи от 26 на 28%. Въвеждане на данък върху луксозните стоки и върху телевизионните реклами.

4. Пенсионна реформа : До 2022 г. пенсионната възраст ще се вдигне от 62 на 67 години.

5. Намаляване на военния бюджет: Атина предлага да намали със 100 млн. евро военния си бюджет за тази година и с 200 млн. евро за 2016 г.

6. Борба с укриването на данъци: Гръцкото правителство обещава да води борба с укриването на данъци, както и да засили системата за събирането им.

7. Административна реформа: Предвиждат се съкращения и модернизация на държавния апарат.

8. Приватизация: Гърция планира да продаде дела си в Гръцката телекомуникационна компания и да приватизира пристанищата в Пирея и Солун до октомври.

9. Публичен дълг: Гърция е поела ангажимента да намали външния си дълг, който в момента съставя 180% от нейния БВП.

10. Икономическо възстановяване: Предвижда се пакет от 35 млрд. евро, който да подпомогне икономическия растеж на страната.

Според гръцският вестник “Катимерини” Правителството на гръцкия премиер Алексис Ципрас иска тригодишен спасителен заем от поне 53,5 млрд. евро в последно усилие за запазването на страната в еврозоната. В замяна то предлага пакет от реформи и намалявания на разходите, включително пенсиите и увеличаване на данъците, подобни на вече представените от кредиторите миналия месец. Предложението беше внесени късно в четвъртък и ще бъде представено пред гръцкия парламент в петък. То ще бъде обсъдено на срещата на лидерите на ЕС в неделя, за да се реши дали Гърция ще получи нова финансова помощ или ще бъде принудена да напусне общата валута.

Макар шансовете за излизането на Гърция от еврозоната да са се покачили, „ние продължаваме да считаме оставането на Гърция в еврозоната като малко по-вероятно, най-малкото защото мнозинството от гърците искат така“, пише анализатор на Дойче банк.

Реакциите на пазарите показват, че инвеститорите очакват да има споразумение или ЕЦБ да успее да се справи с изпадането, ако има такова.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете