АПИ: 440 снегорина чистят републиканската пътна мрежа Затворени за тирове са участъци от магистралите Тракия и Хемус

Идва краят на такситата Автономни коли като Renault EZ-GO ще изпълняват таксиметрови услуги

Разкриват ЕГН-то ни за броени минути, само с името и рождената дата

Столична община: Продължава снегопочистването в София

Софийският участък на магистрала “Тракия” е затворен за камиони

Жельо Бойчев: Гинка Върбакова ще бъде поканена отново в Народното събрание

Емил Караниколов: 131 са проблемните язовири в страната Парите за ЧЕЗ не са проверени, защото реално плащане все още няма, обясни министърът на икономиката

Магистрала “Люлин” в посока София е затворена за снегопочистване

Ограничено e движението на камиони над 12 тона през Предела Ограничено е движението и по други планински пътища

Как се различава близначка?

Шефът на „Пирогов”: Не съм съкращавал хора, скоро ще има видимо увеличение на заплатите

20-годишно момиче е пребито в Студентски град Искали да го ограбят

22 март е Световниятден на водата

135 машини обработват улиците на София със смеси срещу заледяване

Тереза Мей ще поиска от ЕС солидарност срещу Русия по случая “Сергей Скрипал”

Покриват Ларгото в София с три стъклени купола

Три стъклени купола ще покрият до края на октомври останките от древна Сердика, които се намират между сградите на президентството и Министерския съвет. Това предвижда проект за изграждане на покрита конструкция над античните руини под столичното ларго. Той получи вече одобрението на общинското направление „Архитектура и градоустройство“ и беше представен за обществено обсъждане в Централния дом на архитекта, съобщава „Преса”.
Конструкцията от трите стъклени купола е създадена от инженеринговата фирма „Прототип“ с управител арх. Христо Генчев-син. Тя е изработила и остъкленото разширение на Британския музей в Лондон по проект на Норман Фостър. По проекта българите са работили заедно с проектантското бюро „Бааренфелс“ от Виена.

Трите купола ще бъдат изработени от ламинирано и слабо рефлектиращо стъкло. В най-високата си точка те ще са два метра и десет сантиметра, а дължината им ще бъде 60 метра. Цялата стъклена обшивка ще бъде с квадратура около 800 кв. м. Около куполите ще има парапет, който да възпира любителите на силни усещания да се катерят върху тях, макар че конструкцията може да издържа товари до 250 кг. Освен това покритието ще се състои от два слоя флоатно стъкло с дебелина 11 милиметра и дори да се напука някъде, няма да има опасност за хората отдолу. За да се избегне парниковият ефект от нагряването на стъклата през лятото и кондензацията през пролетта и есента, ще има механична вентилация в помещенията отдолу, подчерта арх. Генчев.

Изграждането на стъклените куполи е част от цялостния проект за превръщането на Ларгото в красив музей на открито. За довършването му през 2013 г. бяха отпуснати 16 млн. лв. по ОП „Регионално развитие“.

Миналата година имаше доста дискусии за изграждането на стъклен купол по проект с ръководител арх. Славей Гълъбов заради голямата височина и вида на конструкцията, които натежавали на площада. Тогава кметът на София Йорданка Фандъкова предложи на Министерството на културата да направи промяна в идейния проект.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.