Льов: Имам план за Швеция

На 23 юни 2018 да почерпят

Брюксел обяви край на гръцката криза

ЕС смени тона за бежанците Йотингер призова за съпричастност към южните членки на съюза

Чума по свинете идва към България

Сталоун и Батиста в жанрова тупалка

Губим 6 млн. лева от износ на трюфели Скъпите гъби се събират за експорт, но никой не плаща данъци

Издирват беглеца Басри с хеликоптер (обзор) Опровергаха твърдения, че Борис Иванов е имал съучастник

Протестиращи майки искат да знаят как се финансират организациите на хората с увреждания

Автобуси блокират центъра на столицата Протестират срещу създаването на автомобилна камара

Умря последният бял тигър в зоопарка в Синсинати

Милиарди да ни дават, няма да приемем бежанци (обзор)

Доналд Тръмп ще въведе мита от 20 процента за внос на европейски автомобили

София дава на половин цена общински имоти за култура

Захариева: Не сме на път да признаем македонската нация и такива клаузи не присъстват в договора

Покриват Ларгото в София с три стъклени купола

Три стъклени купола ще покрият до края на октомври останките от древна Сердика, които се намират между сградите на президентството и Министерския съвет. Това предвижда проект за изграждане на покрита конструкция над античните руини под столичното ларго. Той получи вече одобрението на общинското направление „Архитектура и градоустройство“ и беше представен за обществено обсъждане в Централния дом на архитекта, съобщава „Преса”.
Конструкцията от трите стъклени купола е създадена от инженеринговата фирма „Прототип“ с управител арх. Христо Генчев-син. Тя е изработила и остъкленото разширение на Британския музей в Лондон по проект на Норман Фостър. По проекта българите са работили заедно с проектантското бюро „Бааренфелс“ от Виена.

Трите купола ще бъдат изработени от ламинирано и слабо рефлектиращо стъкло. В най-високата си точка те ще са два метра и десет сантиметра, а дължината им ще бъде 60 метра. Цялата стъклена обшивка ще бъде с квадратура около 800 кв. м. Около куполите ще има парапет, който да възпира любителите на силни усещания да се катерят върху тях, макар че конструкцията може да издържа товари до 250 кг. Освен това покритието ще се състои от два слоя флоатно стъкло с дебелина 11 милиметра и дори да се напука някъде, няма да има опасност за хората отдолу. За да се избегне парниковият ефект от нагряването на стъклата през лятото и кондензацията през пролетта и есента, ще има механична вентилация в помещенията отдолу, подчерта арх. Генчев.

Изграждането на стъклените куполи е част от цялостния проект за превръщането на Ларгото в красив музей на открито. За довършването му през 2013 г. бяха отпуснати 16 млн. лв. по ОП „Регионално развитие“.

Миналата година имаше доста дискусии за изграждането на стъклен купол по проект с ръководител арх. Славей Гълъбов заради голямата височина и вида на конструкцията, които натежавали на площада. Тогава кметът на София Йорданка Фандъкова предложи на Министерството на културата да направи промяна в идейния проект.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.