Борисов: Черна гора може да разчита на подкрепата на България по пътя й към НАТО и ЕС

България напълно подкрепя присъединяването на Черна гора към евроатлантическите структури, заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си в Министерския съвет с президента Филип Вуянович, съобщиха от правителствената информационна служба.

Българският премиер изрази надежда, че Черна гора ще получи покана за членство в НАТО до края на 2015 година. Борисов поздрави държавния глава за усилията, които страната му полага за постигането на членство и в ЕС и увери Вуянович, че Черна гора може да разчита на помощта на България в преговорния процес. Министър-председателят беше категоричен, че стабилността на Балканите е свързана с европейската и евроатлантическата интеграция на държавите в региона.

Президентът Филип Вуянович благодари на премиера Борисов и на страната ни за подкрепата и изрази увереност, че приятелските отношения между двете държави ще продължат да се развиват ползотворно. Българският министър-председател и черногорският президент дадоха висока оценка на динамиката на политическия диалог между двете страни и се съгласиха, че са налице възможности за развитие на взаимно изгодно сътрудничество. Според премиера Борисов има нереализиран потенциал в търговско-икономическата сфера, особено като се отчитат нивата на стокообмен на Черна гора с други страни от Югоизточна Европа. Възможности за растеж могат да се търсят и при инвестициите, които към този момент са минимални.

Министър-председателят Борисов акцентира върху конкретни сфери и проекти, по които България и Черна гора могат да работят заедно. Той отбеляза, че при посещението на черногорския премиер в София през март, беше създадена работна група за сътрудничество в областта на енергетиката. „България може да се възползва от възможностите на високоволтовия кабел между Черна гора и Италия, който предстои да бъде завършен, за износ на електроенергия за Италия“, добави Бойко Борисов. В областта на туризма интерес представлява разширяването на деловите контакти между туристическите туроператорски фирми на двете страни. В момента се работи по осъвременяване на спогодбата в областта на туризма, обсъжда се и създаването на пряка самолетна връзка София – Подгорица. Икономически ефект може да даде и реализирането на мерките в изготвената двустранна програма за научно-техническо сътрудничество.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини