Депутат от Бундестага: Христо Иванов не е отправял молба България да остане извън Шенген

Депутат от Бундестага в писмо изобличава депутата Светлин Танчев в лъжа. Ахим Бархман пише, че нито е говорил с Танчев за Христо Иванов, нито правосъдният министър го е молил да не приемат България в Шенген докато не приеме правосъдната реформа.

"Министърът на правосъдието Христо Иванов под никаква форма не е отправял към мен молба, да не се допуска влизането на България в Шенген , докато не бъде осъществена съдебната реформа.Това не е вярно", заяви в писмо заместник-председателят на Комисията по върпосите на Европейския съюз и член на Германския Бундестаг Ахим Бархман.

Той обяви твърденията на Танчев за неверни и отказа да ги потвърди. "Следователно изказванията на господин депутата и председател на Комисията по европейски въпроси и контрол на Европейските фондове Светлин Танчев не са верни и по никакъв начин няма да бъдат потвърдени от мен", категоричен е Бархман.

Повод за опровержението на Бархман станаха появили се информации, че Иванов е поискал Германия да обвърже членството ни в Шенген с приемането на промените в конституцията. Те тръгнаха от изказване на Светлин Танчев от БДЦ в парламента.

Премиерът Борисов защити правосъдния министър. “Министърът не се е изказвал срещу приемането на България в Шенген”, категоричен бе премиерът. Той разговарял със своя екип от МС, който присъствал на всички срещи в Бундестага. Зад Христо Иванов застана и Радан Кънев.

Вижте цялото писмо на депутата от Германския Бундестаг: 

Ахим Бархман

Член на Германския Бундестаг
Заместник-председател на
Комисията по въпросите на Европейския съюз

Берлин, 9 юли 2015 г.
Уважаеми господин посланик Лингеман,
Уважаеми дами и господа,

Във връзка с публичните твърдения в българската преса с настоящето декларирам:

1. Министърът на правосъдието Христо Иванов под никаква форма не е отправял към мен молба, да не се допуска влизането на България в Шенген , докато не бъде осъществена съдебната реформа.Това не е вярно.

2. Невярно е, че съм информирал депутата Светлин Танчев по време на разговора с българските депутати – членове на Комисията по европейски въпроси и контрол на Европейските фондове, че министър Иванов ме е молил, споразумението за Шенген да бъде приложено напълно за България, когато получи зелена светлина за своята съдебна реформа. Това може да бъде потвърдено и от други лица.

3.Следователно изказванията на господин депутата и председател на Комисията по европейски въпроси и контрол на Европейските фондове Светлин Танчев не са верни и по никакъв начин няма да бъдат потвърдени от мен.

Германия подкрепя съдебната реформа на българското правителство. От години Европейската комисия предупреждава чрез своите доклади по Механизма за сътрудничество и оценка за необходимостта от провеждане на реформа.Реформите в областта на правосъдието по наше виждане са от съществено значение за ефективно противодействие на системите на организираната престъпност и корупцията.
Аз останах с впечатлението, че министърът на правосъдието Христо Иванов е една от движещите сили при осъществяването на реформата. Поради това аз подкрепям неговия ангажиращ подход за постигане на възможно най-широк консенсус в България.

Моля сърдечно за коригиране на представената информация по отношение на засегнатите лица, пред обществеността и пред съответните институции.

С приятелски поздрави
Ахим Бархман, член на Бундестага
Берлин, 9 юли 2015 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини