Джуди Халваджиян: Целяхме да предпазим хората, заснели видеото с полицейско насилие

Продуцентът на "Господари на ефира" Джуди Халваджиян изказа официалното си становище за скандала с видеото с полицейско насилие над момче и момиче:

"По повод съмненията, изразени от някои медии, представители на полицейските синдикати и МВР, относно това защо в „Господари на ефира“ излъчихме скандалното видео с полицейско насилие 7 месеца след заснемането му, заявявам следното:

Забавихме излъчването на материала по няколко причини. От една страна за нас беше важно да мине известно време, за да може да предпазим хората, заснели видеото от спекулации или реваншистки действия от страна на засегнатите полицаи от Първо РПУ. От друга страна, момента, в който излъчваме дадени материали е винаги плод на програмно решение, част от регулярния процес при реализирането на „Господари на ефира“. В историята на Господарите неколкократно сме имали и дори в момента имаме случаи с материали, чието излъчване отлагаме във времето от гледна точка на гледаемостта – някои теми са по-релевантни в определени моменти от телевизионния сезон, като например темата за незаконно строителство на морския бряг е особено актуална когато наближи летния сезон. Освен това ние зорко следим актуалните теми и проблеми в обществото и когато имаме материал, който в дадения момент е свързан с актуални събития, ние го излъчваме, без да ни интересува коя страна и как ще засегнем.

Така че, опитите да се измести фокуса и общественото внимание от същинските проблеми в системата на МВР са абсолютно неуместни. В конкретния случай, по-важно е съдържанието на това видео, а въпроса кога точно е излъчено е от второстепенно значение.

Повече от година повтаряме и излъчваме материали за ръководството на Първо РПУ в София от този период. Комисар Даниел Пашов и главен инспектор Никола Панчев са хората, ръководили управлението освен по времето на актуалния случай, така и когато момиче беше обвинено, че е скъсало униформата на полицай. Тогава в поредица от репортажи ние доказахме, че това не вярно, а Даниел Пашов и Никола Панчев манипулираха и се опитаха да прикрият случая. Месеци по-късно разбираме, че вместо двамата да бъдат уволнени заради случилото се, те всъщност са повишени: Панчев е началник на Охранителна полиция на обл. Варна, а Пашов вече е старши комисар и е назначен за директор първа степен на Областна дирекция МВР – Варна. Това е поредното доказателство, че „рибата се вмирисва откъм главата.“

След тези, а и други случаи, истински важният въпрос е защо и до кога подобни практики ще продължават в МВР? Защо тези, които най-много би трябвало да спазват и прилагат законите, не само не го правят, ами и ги нарушават?"

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини