Пипа Мидълтън е бременна с първото си дете

Скутер с повече мощ и стил С литър бензин се изминават 48 км

Над половината българи очакват напрежението между Запада и Русия да расте Бележат съществен ръст антизападните настроения

Задържаха 35-годишен мъж, изнасилил 4-годишно дете

Полицаите в Сливен събират средства за лечението на Гергана Зашева

Кампанията “Книги за смет” се провежда днес в пет града

Атентат в център за регистрация на гласоподаватели в Кабул

Словашкият посланик: Една страна не може сама да се справи с международната мафия

Смъртна присъда за изнасилване на деца въвеждат в Индия

Над 300 известни личности подписаха манифест срещу новия антисемитизъм във Франция

Джулиана с нов нос и чужд мъж на парти Вдига наздравици с Христо Сираков

Иран възобновява ядрената си програма, ако САЩ върнат санкциите

Канада и Япония подписаха споразумение за военно сътрудничество

В Парагвай гласуват за президент, парламент и губернатори

Турският президент призова за мир с Гърция

Владимир Зарев отличен с “Иван Вазов”

Писателят Владимир Зарев, наричан от чуждестранната литературна критика “Българският Балзак”, е тазгодишният носител на Националната литературна награда “Иван Вазов”.

Отличието му бе връчено вчера от министъра на културата Вежди Рашидов навръх честването на рождения ден на Патриарха на българската литература в Сопот. По традиция Владимир Зарев трябва да засади иглолистно дръвче в района около музея на Вазов.

По покана на местните жители от януари т.г. министърът на културата Вежди Рашидов стана патрон на националните тържества в родния град на Вазов, посветени на 165-ата годишнина от рождението му.

Заедно с кмета на общината Веселин Личев министърът откри в родната къща на Иван Вазов експозиция, посветена на бащата на писателя – Минчо Вазов.

Честването на 165-годишнината от рождението на Иван Вазов в национален мащаб започна още през февруари т.г. с изложбата “Обичаният Вазов” в Галерия “Средец” на Министерството на културата, открита от министър Вежди Рашидов.

“От Вазов започва всичко, неговите произведения създават основата на всички литературни жанрове в българската следосвобожденска литература. От Дядо Вазов трябва да се учим и на любов към България – той ни показа, че дори след национални катастрофи, каквито, уви, не липсват в българската история, в моменти на трагизъм, безизходица и тежки изпитания не бива да губим вярата си в бъдещето на България”, каза на откриването й министър Вежди Рашидов. Още тогава министър Рашидов предложи и цялата 2015-а да стане Година на Вазов, в рамките на която да бъдат организирани серия прояви и инициативи, посветени на голямото и непреходно творчество на националния ни писател.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.