Владимир Зарев отличен с “Иван Вазов”

Писателят Владимир Зарев, наричан от чуждестранната литературна критика “Българският Балзак”, е тазгодишният носител на Националната литературна награда “Иван Вазов”.

Отличието му бе връчено вчера от министъра на културата Вежди Рашидов навръх честването на рождения ден на Патриарха на българската литература в Сопот. По традиция Владимир Зарев трябва да засади иглолистно дръвче в района около музея на Вазов.

По покана на местните жители от януари т.г. министърът на културата Вежди Рашидов стана патрон на националните тържества в родния град на Вазов, посветени на 165-ата годишнина от рождението му.

Заедно с кмета на общината Веселин Личев министърът откри в родната къща на Иван Вазов експозиция, посветена на бащата на писателя - Минчо Вазов.

Честването на 165-годишнината от рождението на Иван Вазов в национален мащаб започна още през февруари т.г. с изложбата “Обичаният Вазов” в Галерия “Средец” на Министерството на културата, открита от министър Вежди Рашидов.

“От Вазов започва всичко, неговите произведения създават основата на всички литературни жанрове в българската следосвобожденска литература. От Дядо Вазов трябва да се учим и на любов към България - той ни показа, че дори след национални катастрофи, каквито, уви, не липсват в българската история, в моменти на трагизъм, безизходица и тежки изпитания не бива да губим вярата си в бъдещето на България”, каза на откриването й министър Вежди Рашидов. Още тогава министър Рашидов предложи и цялата 2015-а да стане Година на Вазов, в рамките на която да бъдат организирани серия прояви и инициативи, посветени на голямото и непреходно творчество на националния ни писател.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура